HDP HSK seçimlerini protesto etti

HDP HSK seçimlerini protesto etti

TBMM Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 üyesi, yapılan ilk tur seçimde belirlendi.

İktidar ve muhalefetin vardığı uzlaşma doğrultusunda 4 üye Ak Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı, 3 üye ise CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı kontenjanından seçildi. İttifaklar arasında uzlaşmayı protesto eden HDP ise Genel Kurulu’u terk ederek oylamaya katılmadı.

HSK’de 11 Haziran’da görev süresi dolacak 7 üye ilk kez TBMM Genel Kurulu’ndan yapılan seçimle belirlendi. TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nda geçen hafta Cumhur ve Millet İttifakı ortakları arasında uzlaşma sağlandığı için seçim ilk turda tamamlandı.

21 aday arasından gizli oylamayla yapılan seçimde 7 isim, ilk tur oylamada gerekli olan üçte iki üye çoğunluk olan 400’ün üzerinde oy alarak seçildi. Buna göre Ergün Şahin, Bilal Temel Ak Parti Hamit Kocabey MHP, Ömür Topaç CHP, Sinan Esen ve Cumhur Şahin de İYİ Parti kontenjanından HSK üyesi seçildi.

İttifakların uzlaşmasına katılmayan HDP ise HSK üyelerinin “kapalı kapılar ardında belirlendiği” gerekçesiyle oylamayı protesto ederek, Genel Kurul salonunu terk etti. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç HSK üyelerinin ilk kez TBMM tarafından seçildiğini belirterek, “Bağımsız ve tarafsız bir yargı mekanizmasına ulaşmak için önemli. Çünkü şu anda bağımsız bir yargı yok. Olması gereken başvuran adayların incelenmesi ve seçimlerin en demokratik yöntemle yapılmasıydı ama öyle olmadı. Kapalı kapılar arasında yapıldı. Siyasi bagajlarını yanında taşıyan isimler aday yapıldı. Liyakat olmadı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.