Havalar soğudu aktarlara ilgi arttı

Havalar soğudu aktarlara ilgi arttı

Van'ın birçok caddesinde rengarek görüntüleri ve etrafa yaydıkları eşsiz kokuyla herkesin dikkatini çeken aktarlar kışa hazır. Aktarcılar, soğuk havalar için kuşburnu, limon kurusu, zencefil, havlıcan, ekinezya ve tarçını öneriyor. 

Van'da hastalıklara davetiye çıkaran soğuk havaların başlaması, bitkisel çözüm sunan aktarlara ilgiyi de arttırdı. Kentin birçok cadde ve sokağında bulunan, rengarenk görüntüleri ve etrafa yaydıkları eşsiz kokuyla önünden geçen herkesin ilgisini çeken aktarcılar, bu yoğun ilgiden oldukça memnun. Soğuğa bağlı yaşanan rahatsızlıklarda eczane yerine aktarların tercih edilmesi gerektiğini belirten aktarcılar, binbir çeşit baharat ve bitkilerle dertlere deva olmaya çalışıyor. Uzun bir kışa hazırlıklı olan aktarcılar, özellikle vücut direncini arttıran kuşburnu, limon kurusu, zencefil, havlıcan, ekinezya ve tarçının faydalarını anlatarak, faydalarını sıralıyor. 
 
İşlerinin arttığını belirten aktarcı Bülent Oruç, kimyasal ilaçlar yerine doğal ilaçlar ve arı ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Oruç, “Aktarlarda satılan baharatların özel bir mevsimi yoktur. Her mevsim tüketilmesi gerekiyor. Ama talep kış aylarında daha çok artıyor. Vücut direncini artırmak için tarçın, zencefil, havlıcan, ekinezya, kuşburnu, limon kurusu ve benzeri ürünlerin kaynatılarak ve demlenerek kullanılması gerekiyor” dedi.
 
Soğuk havalarda bol bol ada çayı tüketilmesini tavsiye eden Oruç, “Maalesef çoğu insanımız doğal ilaçlar yerine kimyasal katkılı ilaçlara başvurma yoluna gidiyor. Bu da daha sonra başka hastalıklara davetiye çıkarıyor. Televizyon ve sosyal medyada bu anlamda daha çok bilgilendirme yapılması gerekiyor. Bizce insanlar eczane yerine aktarları tercih etmeli” diye konuştu.

Arı ürünlerine dikkat çeken Oruç, “Vücut direncinin güçlenmesi için hastalanmadan önce bitkisel ürünler kullanılmalı. Özelikle bitkisel ürünlerin yanında arı ürünleri de kullanmalı. Bunlar, polen, bal, propolis gibi ürenler. Hastalıktan korunmak için bol bol tüketilmelidir” ifadesinde bulundu.
 
Söz konusu bitkilerin birçok hastalığa iyi geldiğinin araştırmalarla kanıtlandığına vurgu yapan Oruç, bitkilerin bilinçsizce tüketilmemesini tembihleyerek, "İnsanlarımız kullanacakları ilaçlar üzerinde bol bol araştırma yapmalı öyle kullanmalı. Örneğin tarçın çok iyi geliyor diye tarçını alıp kullanılmaktansa araştırıp, bilgi sahibi inanlara danıştıktan sonra kullanılmalı. Kış ayalarına girdik, böyle mevsimlerde her önüne gelen ilaçları kullanmak zararlıdır” diye belirti. Oruç, yurttaşların talebini karşılamak her türlü bitkiyi tezgâhında bulundurduğunu dile getirdi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.