Hamas - İsrail savaşında son durum

Hamas - İsrail savaşında son durum

Hamas'ın cumartesi sabahı İsrail'e karşı başlattığı saldırılar iki taraf arasında savaşa dönüştü. Hamas'ın sürpriz ve koordineli saldırılarında şu ana kadar İsrail'de en az 1200 kişi, Gazze'de ise İsrail'in misillemesinde en az 900 kişi yaşamını yitirdi.

Hamas'ın cumartesi sabahı İsrail'e karşı başlattığı saldırılar iki taraf arasında savaşa dönüştü. Hamas'ın sürpriz ve koordineli saldırılarında şu ana kadar İsrail'de en az 1200 kişi, Gazze'de ise İsrail'in misillemesinde en az 900 kişi yaşamını yitirdi.

Gelişmelerle ilgili canlı anlatım:

Cumhurbaşkanı Erdoğan rehineler için devrede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrailli rehineler için Hamas'la müzakere süreci yürüttüğü öne sürüldü.

Habertürk'te yer alan habere göre, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar beşinci gününde devam ederken Türkiye rehineler için Hamas'la müzakere süreci yönetiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede gerginliğin daha fazla tırmanmaması için açıklamalar yaparken, rehineler için müzakere sürecinin yürütülmesi talimatı verdiği öğrenildi.

Tam rakam bilinmese de Hamas'ın elinde İsrail'den kaçırılan en az 150 kişi olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan kaçının sivil, kaçının asker olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

ABD istihbarat raporu: Hamas'ın saldırısı İranlı liderleri de şaşırttı

Amerika Birleşik Devletleri istihbarat raporlarına göre, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırı İran'ın önde gelen liderler için de 'sürpriz' oldu.

Hamas'ın düzenlediği saldırıya ilişkin hazırlanan ilk ilk istihbarat raporlarına aşina bir kaynak, İsrail'e yönelik beklenmedik saldırının İranlı liderleri de şaşırttığını söyledi. 

Aynı kaynak, normalde İranlı liderlerin böyle bir operasyondan haberdar olması gerektiğini öne sürdü. 

Beyaz Saray, istihbarat raporuna ilişkin sorulan sorularla ilgili yorum yapmadı.  

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin saldırıda İran'ın bir bağlantısı olduğuna dair teyidi olmadığını söylemişti. 

İsrail'in kuzeyinde 'sığınaklara gidin' çağrısı

İsrail, ülkenin kuzeyinde yaşayanların 'düşman hava araçlarına' karşı sığınaklara inmesi için çağrı yaptı. 

Roket saldırılarına karşı sirenler çalarken para motorlu savaşçıların ülkeye girdiği öne sürüldü. 

Yukarı Celile Konseyi Başkanı Giora Zaltz, "Silahlı teröristleri taşıyan para motorların Lübnan'dan girdiği görüldü. Tüm bölge sakinlerinden sığınaklara gitmelerini rica ediyorum" dedi.

Hamas'ın güneyden başlattığı saldırının ardından Lübnan Hizbullahı'nın da savaşa dahil olacağı endişelere neden oluyor. 

İsrail'de Netanyahu ile muhalif lider acil birlik hükümeti kurulması için anlaştı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile muhalefet lideri Benny Gantz, acil ulusal birlik hükümeti ve savaş kabinesi kurulması konusunda anlaştı.

Mısır, sınırlı ateşkesle Gazze'ye insani yardım için ABD ile temas halinde

Mısır'ın Gazze'ye insani yardım yapılmasına izin verecek kısıtlı ateşkes için Amerika Birleşik Devletleri ve başka ülkelerle temas halinde olduğu belirtildi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki Mısırlı kaynak, abluka altına alınan Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için Kahire yönetiminin başta ABD olmak üzere diğer ülkelerle birlikte çalıştığını söyledi.

Refah sınır kapısından Gazze'ye insani yardım yapılabilmesi için sınırlı bir ateşkes ilan edilmesi gerektiği kaydedildi.

Gazze'ye uygulanan abluka nedeniyle yakıt eksikliği sonrası elektrikler tamamen kesildi. 

Gazze'de yakıt bitti, elektrikler tamamen kesildi

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırının ardından tam abluka altına alınan Gazze'de elektrikler kesildi. 

Hamas'a yakın medya kaynakları, 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze'ye yakıt sağlanamaması nedeniyle tek elektrik santralinin de faaliyet dışı kaldığını duyurdu. 

Savaşın başlamasının ardından İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze'ye tam abluka kararı alarak, bölgeye yakıt ve su dahil bütün kaynakların kapatılması kararını almıştı. 

BM: Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak

BM, Gazze Şeridi'nin insani yardıma açılmaması durumunda faciayla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

BM: Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Abu Hasna, İsrail'in Gazze Şeridi'ne açılan tüm sınır kapılarını kapatmaya devam ettiğine işaret ederek insani yardım ulaştırılmasının imkansız hale getirildiğine dikkati çekti.

Abu Hasna, "Gazze Şeridi, su, sağlık malzemeleri ve gıda dahil insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmazsa eşsiz bir insani faciaya şahit olacak" dedi.

"İlerleyen saatlerde Gazze'de benzinin biteceğini ve hastanelerin hizmet dışı kalacağını" vurgulayan Abu Hasna, durumun bu şekilde devam etmesi halinde Gazze Şeridi'nde iki hafta içinde yiyecek bulunmayacağını söyledi.

UNRWA, dün yaptığı açıklamada ise Gazze'deki 175 binden fazla kişinin 88 okula sığındığını ve devam eden İsrail hava saldırıları nedeniyle sayıların arttığını duyurmuştu.

Öte yandan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) de İsrail hava saldırılarının Gazze Şeridi'nde 260 binden fazla Filistinliyi yerinden ettiğini bildirmişti.

Papa Francis: Gazze'de topyekun kuşatmadan çok endişeliyim

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, saldırıya uğrayanın kendini savunma hakkı olduğunu ancak birçok masum sivilin hayatını kaybettiği Gazze'de topyekun bir kuşatma olmasından büyük endişe duyduğunu söyledi.

Vatikan'da çarşamba günleri yaptığı genel kabul oturumu sırasında konuşan Papa, İsrail ve Filistin’de yaşananları acı ve endişeyle takip etmeye devam ettiğini belirtti.

Rehinelerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapan Papa Francis, şunları kaydetti:

"Saldırıya uğrayanın kendini savunma hakkı vardır ama Filistinlilerin yaşadığı ve birçok masumun öldüğü Gazze'de topyekun kuşatma olmasından çok endişeliyim. Terörizm ve aşırılık, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki çatışmanın çözümüne yardımcı olmuyor; nefreti, şiddeti ve intikamı körüklüyor ve her ikisine de acı çektirmekten başka bir işe yaramıyor."

Katoliklerin ruhani lideri, Orta Doğu'nun savaşa değil barışa, adalete ve diyaloğa ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Papa, 7 Ekim'de deprem felaketi yaşayan Afganistan'ı da özel olarak düşündüğünü, acı çeken halka yardım edilmesi gerektiğini belirtti.

Biden: Yahudi İsrail devletinin bugün ve gelecekte kendisini savunabilmesine yardım edeceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırının ardından elinde tuttuğu rehineler arasında Amerikalıların da bulunduğunu teyit etti. Biden, öldürülen Amerikalıların sayısının ise 14 olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüğünü anımsatan Biden, "İsrail'in yaşadıklarını ABD yaşasaydı yanıtımız hızlı, kararlı ve ezici olurdu" dedi.

Ancak Biden, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'ni Hamas'tan ayıran şeyin hukuk olduğunu belirterek verilecek yanıtın hukuk çerçevesinde olması gerektiğini söyledi.

Biden, "Teröristler kasıtlı olarak sivilleri hedef alıyor, onları öldürüyor. Biz savaş kanunlarına bağlıyız. Bu önemli. (Bizimle onlar arasında) böyle bir fark var," dedi.

Başkan Biden açıklamasının sonunda, "75 yıl boyunca İsrail, dünyanın dört bir yanındaki Yahudi halkının güvenliğinin nihai garantörü olarak, geçmişte yaşanan zulümlerin bir daha asla yaşanmamasını sağlamıştır. Yahudi ve demokratik İsrail devletinin her zaman olduğu gibi bugün de yarın da kendini savunabilmesini sağlayacağız. Bu kadar basit" ifadelerini kullandı.

AB dış politika şefi: İsrail uluslararası hukuka uymak zorunda

Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell, salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ancak son günlerde aldığı bazı kararların uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Umman'ın başkenti Maskat'ta düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından konuşan Borrell, "İsrail'in (kendini) savunma hakkı vardır ancak bunun uluslararası hukuka, insani hukuka uygun olarak yapılması gerekir. Bazı kararları uluslararası hukuka aykırı" dedi.

"Gazze'ye tam ablukaya karşıyız"

Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin Gazze'nin tamamen abluka altına alınmasına karşı olduğunu ve Filistin yönetimine yardımın devam etmesini büyük çoğunlukla desteklediğini söyledi.

AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarının olağanüstü toplantısının sonunda Maskat'ta basına konuşan Borrell, uluslararası hukuka saygının "su, gıda ya da elektrik" tedarikinin durmasına yol açacak "ablukaya hayır" anlamına geldiğini söyledi. 

Borrell Avrupalıların Filistin Yönetimine yapılan yardımların askıya alınmasına da "ezici bir çoğunlukla" karşı olduklarını sözlerine ekledi.

Borrell, bombardımanlardan kaçan sivillerin Mısır'a tahliye edilmesini sağlayacak bir insani koridor açılmasından yana olduklarını da belirtti.

Ek kaynaklar • AFP, AP

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.