TTB'li Yaviç, Hakkari ve Van 4. Piki yaşıyor

TTB'li Yaviç, Hakkari ve Van 4. Piki yaşıyor

Hakkari ve Van'ın koronavirüste dördüncü piki yaşadığını belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, acil önlem çağrısında bulundu.

HABER / ARİF ASLAN - VAN 

“Sürü bağışıklığı" olarak da ifade edilen toplumsal bağışıklık, belli bir bulaşıcı hastalığa karşı nüfusun çoğunluğunun bağışıklık geliştirmesi sonucu hastalığın artık yayılamaması anlamına geliyor. Böylece kendisi bağışıklık geliştirmemiş olan kişiler de dolaylı yoldan korunmuş oluyor.

Covid'in yayılmasının önüne geçmek için nüfusun yüzde 65-70'ini kapsayacak bir toplumsal bağışıklığa ulaşılması gerektiği tahmin ediliyor. Aşılama çalışmaların sürdüğü Türkiye’de de son zamanlarda aşılamaya karşı bir tartışma gelişti. Özelikle Doğu ve güneydoğu Anadolu illerinde aşılamanın çok düşük olmasından dolayı vakalarda hızla artmaya başladı.

Özelikle ikinci aşı tozu yapma da halen yüzde 20 civarlarında olan Van ve Hakkari’de vakalarda hızla artmaya başladı. Her iki kentte dördüncü pikin yaşandığını savunan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, acil önlem çağrısı yaptı.

Pandemi tedbirleri kapsamında daha önce alınan kararlardan dolayı vaka sayıların en az olduğu ve uzun zaman mavi rengi koruyan Van ve Hakkari’de aşılamanın az olmasından dolayı vakalar hızla armaya başladı. Her iki kentte hastanelerde daha önce normal hastalara bakılan bazı bölümler kapatılarak kovit-19 hastalarına ayrıldı. Hastanelerde acil olmayan ameliyat ise covit-19 hastaların artmasından dolayı ertelenmeye başlandı.

Covid-19 aşı sürece 14 Ocak itibariyle başladığını belirten Van-Hakkari Tabip odası Başkanı Hüseyin Yaviç, “Özellikle sık sık tekrarladığımız bir şey vardı, oda 6 ay içerisinde toplumun en azından %70 veya %75’nin aşılanması gerekiyordu. Ancak bu yerine getirilmedi.  Sonradan özellikle bulaşıcılığı daha yüksek olan diğer varyantlar göz önüne alındığında daha yüksek bir oranda aşılama ihtiyacı oldu. Ne yazık ki Van ve Hakkari’ aşı oranı tek doz aşı yapan kişi sayısı %40 civarı bir oran var. Bağışıklığın tam sağlanabilmesi için gereken iki doz aşı çok daha düşük, bu oran ise %20’lerde bu haliyle hem aşı oranlarının düşük olması  hem de özellikle sağlık bakanlığının sürekli normalleşme politikalarını ortaya atması toplumda özellikle pandeminin bitmek üzere olduğu algısına sebep oluyor ve her bu politikalarının açıklandığında da  ve ne yazık ki farklı pikleri yaşıyoruz. Bizde şuan 4 piki yaşadığımızı söyleyebiliriz” dedi.

2 ay öncesine kadar sağlık bakanlığının açıkladığı verilere göre 100 binde 30  olan vaka sayıların şimdi 100 binde 120’lere çıktığını da belirten Yaviç, “Vaka sayılarında 4 kat artış var. Ciddi anlamda sağlık sistemine yansımaları var. Şuan bizim kurumlardan net bilgi alamamakla birlikte, sahada çalışanlar sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiler, göz önünde bulundurduğumuz da sağlık tesislerinin gittikçe vaka sayılarında artış yaşandığı özellikle normal servislerin covid19 a göre dizayn edildiği ve diğer sağlık hizmetlerinde covid dışı sağlık hizmetlerinde ciddi bir şekilde aksamaya sebep olabilecek düzeydedir. Bir yoğunluğunun yaşandığını görüyoruz. Bu ilerleyen süreçlerde özellikle elektif ameliyatların yapılamaması gibi bir soruna sebep olabilir yine özellikle kronik hastalıkların diyabet, hiper tansiyon veya kanser vakalarının yapılması gereken periyodik kontrollerin yapılamaması gibi sıkıntılarda baş gösterebiliyor.  Dolayısıyla şuan ki mevcut tablo çok iç açıcı değil özellikle bizim şu aşamada öncelikli olarak aşı bağışıklamasını ilimizde ki hem Van hem de Hakkari’de düşük olan aşı düzeylerini yüksek tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

1.jpg

Toplumda da ciddi bir rehavet yaşandığını kaydeden Yaviç, sözlerine şu çağrıyla son verdi: “Ancak bu üst üste politikalar açıklandıktan sonra toplumda da hem kurumsal anlamda hem de bireysel anlamda pandemiye yönelik ciddiye almama durumu gelişti. Bu çok yanlış bir algıdır. Muhakkak insanların aşılarının olması gerekiyor. Çünkü gelinen süreçte artık yaş farkı da kalmaksızın genç bireylerde de can kaybı yaşanıyor bu bilinen bir gerçek o açıdan dikkatli olmak gerekiliyor. Halkımıza çağrımız lütfen gidip gönül rahatlığıyla aşılarını olsunlar.

2-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.