Habur’daki TIR kuyruğu Cizre'ye ulaştı

Habur’daki TIR kuyruğu Cizre'ye ulaştı

Habur Sınır Kapısı'ndaki araç kuyruğu 25 kilometreyi aşarak neredeyse Cizre'ye ulaştı. Günlerdir kuyrukta bekleyen şoförler, gümrükteki işlemlerinin hızlanmasını istedi. 

Şırnak'ın Silopi ilçesinden Federe Kürdistan Bölgesi'ne açılan Habur Sınır Kapısı'nda 3 gün önce oluşan kamyon ve TIR kuyruğu her geçen gün uzuyor. Sınır kapısının yakınlarında bulunan İl Özel İdaresi denetimindeki Silopi TIR Parkı'nın dolu olması ve gümrük kapısında ağır ilerleyen işlemlerden kaynaklı oluşan araç kuyruğu neredeyse kente 30 kilometre uzaklıkta bulunan Cizre'ye yaklaştı. 
 
MA'nın haberine yolda günlerce bekleyen yüzlerce şoförün mağdur olmasına neden oluyor. Şoförlerin birçoğu olası hırsızlık olaylarına karşı araçlarını terk edemiyor. Şoförler, yeme ve içme ihtiyaçlarını kent merkezinden temin ederek, araçları başında karşılıyor. Yeteri kapasiteye sahip bir TIR sahasının yapılması ve gümrük işlemlerinin hızlanmasını talep eden şoförlerin en büyük dert yandığı konuların başında ise, sıradaki kimi şoförleri öncelikli olarak sınırdan geçiren "sollamacı" adını verdikleri yetkili ve şahıslar geliyor. 
 
Hatay'a bağlı İskenderun ilçesinden aldığı yükle 3 gündür araç kuyruğunda bekleyen şoförlerden İsa Özbudak, her yıl benzer durumla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Söz konusu durumu "rezillik" olarak nitelendiren Özbudak, “Ne yemek var ne de başka bir şey. Yolda rezillik çekiyoruz. Yılbaşı öncesi yükler çoğaldığından kuyruklar oluşuyor. Saha yaparak bu sorunları çözsünler. Yollarda perişan olduk. Buradaki sahalar yetersiz. Saha olsaydı ihtiyaçlarımızı sağlardık” sözleriyle taleplerini sıraladı. 
 
İstanbul’dan yüklediği yükle 3 gün yolculuk yaptıktan sonra sınıra varan şoförlerden Hacı Balın da 3 gündür de yolda beklediğini belirtti. Sınır kapısındaki işlemlerin yavaş olmasından yakınan Balın, Federe Kürdistan Bölgesi'nde herhangi bir kuyruk olduğu zaman muhatap bulabildiklerini ancak burada böyle bir imkanlarının olmadığını aktardı. "Burada garibanlara sahip çıkan yok" diyen Balın, "sollamacı" denilen kişiler aracılığıyla kimi şoförlerin sırası olmadığı halde karşıya geçirildiğine işaret ederek, "Kuyrukların oluşmasıyla 'sollamacılara' gün doğdu. Dün akşam bizden sonra gelip Irak’a gidenler var. Emniyet bunlara karşı önlem almalı. Gümrük bunları sorgulamalı. Bizler bu kuyruklarda bekliyoruz. Hırsızı var, soyguncusu var.  Buna karşı tedirginiz" dedi. 
 
Kilis Öncüpınar’dan patates yükleyerek sınıra geldiğini aktaran şoför Yusuf Arı da, sınırdaki yavaşlığa tepki gösterdi. Araç başlarından ayrılamadıklarına dikkat çeken Arı, “Patates yükledim bekliyorum. Mazotum bitti ve termokin de çalışmıyor. Yarın ben geçsem bile tüccarla sorun yaşayacağım. Bana ‘malımı bozmuşsun’ diyecek" diye konuştu. Arı, yeteri kapasitede bir araç sahasıyla sorunun kısmen çözüleceğine dikkat çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.