Gevdan aşireti "başlık parası"nı kaldırdı

Gevdan aşireti "başlık parası"nı kaldırdı

Van, Hakkari ve Şırnak'ta yaklaşık 10 bin kişiden oluşan Gevdan aşiretinin Malabahremi kolunun önde gelenleri, düğünlerde "başlık parası" geleneğinin kaldırılmasına karar verdi.

VanEkspres'in haberine göre, başlık parası geleneğinin, aileleri yıllardır zor durumda bıraktığını anlatan Aşiret üyesi Bahri Işık, gençlerin, başlık parası kazanmak için büyük şehirlere giderek güç şartlar altında çalışmaya mecbur kaldıklarını hatırlattı.

Van ve çevre il ve ilçelerde yaklaşık 10 bin üyesi bulunan Gevdan aşireti, düğünlerde uygulanan ve zaman zaman sıkıntılara yol açan bazı gelenekleri kaldırılması ardından, başlık parasının alınmadığı ilk düğün gerçekleşti.

Bahri Işık, gevdan aşiretinin bundan sonra başlık parası almayacağını belirterek, "Artık başlık parası alınmasın. Bazı gençler parası olmadığı için sevdiğiyle evlenemiyor. Bu ayıptır, günahtır" diye konuştu.

'Oğlumuz için ne düşünüyorsak kızımız için de aynısını düşünmek zorundayız' diyen Işık, aşiretin önde gelenleri ve büyüğümüz Şehmuz Ağa ile konuyu istişare ettikten sonra bu kararı aldıklarını  ifade etti.

Işık, uygulamayı ilk kez kendi düğünlerinde hayata geçtiğini, bunun diğer ailelere de örnek oluşturması gerektiğini altını çizdi.

Gençler ise alınan karardan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum