Gençler kendi imkanlarıyla köye kütüphane kurdu

Gençler kendi imkanlarıyla köye kütüphane kurdu

“Araştıran ve okuyan bir nesil için” Aralık ilçesinin Hesenxan Mahallesi'nde kütüphane kuran bir grup genç, “Amacımız sorgulayıcı bir neslin ortaya çıkması” diyerek, dayanışma çağrısında bulundu.

Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Hasanhan (Hesenxan) Mahallesi’nde yaşayan gençler, kendi imkanlarıyla kütüphane kurdu. Kütüphanenin kurucularından Şahin Başdaş ve Gökhan Keçe, hem okuyan gençlerin ders çalışabilmesi hem de bir fikir ortamının oluşması için kütüphaneyi açtıklarını söyledi. Gençler, aynı zamanda sorgulayıcı bir neslin ortaya çıkmasını hedeflediklerini belirtti. 
 
Kütüphane fikriyatının çocukların ve gençlerin eğitimlerine katkıda bulunmak hedefiyle açığa çıktığını dile getiren Şahin Başdaş, “Aslında bu geç kalınmış bir şey. Bizim de imkanlarımız el vermediği için kütüphaneyi açmada geç kaldık. İlk başta kütüphanemizin boyaması, malzemelerin alınması ve insanların bu konuda duyarlı olmaları için sosyal medya hesabımızdan paylaşımlar yaptık. İlk başlarda bu kütüphaneyi kurmaya karar verirken hem maddi hem de manevi olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Ama sonunda köyümüzdeki çocuklarımıza böyle bir yer açtığımız için de çok mutluyuz. Bütün bunları yapmamızın nedeni gençlerimize yeni alanlar yaratmaktı” dedi. 
  
Henüz kitap eksikliklerinin olduğunu aktaran Başdaş, “Şu an elimizde 500’e yakın kitap var. Bize gönderilen diğer kitaplar ise MEB’in komisyon kurulundan onayladıktan sonra elimize ulaşacak. Kütüphanemizde gençlerin ihtiyaçları ve çalışmalarına dönük kitaplar yer alacak. Kaynak testler, dünya klasikleri, hikaye, bilim ve tarih kitapları olacak. Bunlara ihtiyacımız olacağını düşünüyorum” diye belirtti.  
 
Kütüphanenin kurulmasının bir yıl önce planlandığını ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini ifade eden Gökhan Keçe, köyde muhtarlığa ait bir alanın boşalmasıyla kütüphaneyi kurduklarını söyledi. Keçe, “Kütüphanenin boyaması, çizimleri ve alanın temizliği konusunda gönüllü arkadaşlarımızın desteğini aldık. Biz burada kendi imkanlarımızla gençlerimize destek olup, daha yüksek lisanslara ve eğitim almaları için çabalıyoruz. Iğdır’da bulunan arkadaşların açtığımız kütüphaneyi ziyaret etmelerini ve desteklerini bekliyoruz. Buraya sadece rafa kitap dizmek için gelmelerini değil, buraya gelip zamanı ve imkanı olan arkadaşların bilgilerini diğer arkadaşlarla paylaşmasını, bu sayede daha farklı fikir alışverişlerini ortaya çıkarmalarını istiyoruz. Özellikle kadın arkadaşların burayı sahiplenmesini istiyoruz. Bizim amacımız sorgulayıcı bir neslin ortaya çıkması, kafatasçı bir anlayışın değil” diye konuştu. 
 
Kütüphaneye kitap desteği için de çağrıda bulunan Keçe, “Elinde kitapları olan arkadaşların kitaplarını paylaşmalarını istiyoruz. Maddi destek istemiyoruz, eğer maddi destek yapacak arkadaşlar varsa, onlarda verdiğimiz yayınevlerinin adreslerinin hesabına ücreti yatırıp bize kitap yollayabilirler” dedi. 
  
Üniversiteye hazırlanan Nazlı Başdaş da kütüphanenin kendileri için çok faydalı olacağını belirterek, “Köyde yaşadığımız için sabah erkenden kalkıp kültür merkezine ya da çalışmak için yer aramaya gidiyorduk. Bu da bizim için çok zor oluyordu. Artık köyümüzde açılan kütüphanemize gelip ders çalışabileceğiz. Özellikle kütüphanemizde kitap eksiğimiz çok fazla” dedi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.