Erdoğan NATO Zirvesi öncesi açıklama yaptı

Erdoğan NATO Zirvesi öncesi açıklama yaptı

Erdoğan NATO Zirvesi'ne gidiyor: Biden ile iki ülke ilişkilerini masaya yatırmak gerek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, katılacağı NATO Zirvesi ile başlayan Erdoğan, "İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz" diyerek başladı.

"NATO'nun yüzleştiği sınamalar karşısında güvenilir bir müttefik olarak kritik sorumluluklar üstlendik, üstleniyoruz" diyen Erdoğan, Türkiye'nin kendi sınırlarını korurken aynı zamanda NATO sınırlarını koruduğunun da altını çizdi. Cumhurbaşkanı, toplantıda müttefiklere ve ittifaka verilen önemi de bir kez daha vurgulayacaklarını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i "her zaman olumlu yaklaşımlar içerisinde olmuş bir dost" olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı, "Şu anda NATO ülkeleri içerisinde, üzerine düşen görevleri tam manasıyla yerine getiren ülkelerden bir tanesi, ilk 5'in içinde olmak suretiyle Türkiye'dir" dedi.

Biden ile ilk ikili görüşme
ABD Başkanı Biden ile göreve gelmesinden beri ilk defa görüşüleceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakerelerde iki ülke ilişkilerinin masaya yatırılması gerektiğinin altını çizdi. NATO'nun birlik ve beraberliği için beklentilerinin ABD'den "amasız" ve "fakatsız" bir yaklaşım görmek olduğunu vurguladı.

24 Nisan'daki Ermeni "soykırımı" açıklamasını da değerlendiren Erdoğan, "Maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil" dedi. Cumhurbaşkanı ayrıca bu açıklamayı unutturacak adımlar atılmasını da temenni ettiklerini dile getirdi.

Reuters'tan Erdoğan-Biden analizi: Erdoğan'ın önceliği 'soykırım' değil ekonomiyi düzeltmek
Tüm "dedikoduları" geride bırakıp neler yapılabileceğini görüşmenin gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Savunma sanayisine yönelik birçok masa üstünde kalan konular var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur" dedi. Bu konuda Türkiye'nin sözlerine yerine getirdiğini ama ABD'nin bunu yapmadığını söyledi.

Biden ile Erdoğan arasındaki ilk ikili görüşme: Sorunlu başlıklar ve tarafların pozisyonu ne?
Şifa Hastanesi saldırısı

Afrin'deki Şifa Hastanesine yapılan saldırıyı da değerlendiren Cumhurbaşkanı, "PKK/YPG'nin nasıl kalleş ve vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir. Ülkemizde masumları, Suriye'de sivilleri, Irak'ta Kürt kardeşlerimizi katleden bu alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabını soracağız" sözlerini kaydetti.

Cumhurbaşkanının basın toplantısında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yer aldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.