Dünyada Gazze'ye destek eylemleri sürüyor

Dünyada Gazze'ye destek eylemleri sürüyor

İsrail-Filistin çatışmalarının 13'üncü gününde Fransa'dan Güney Amerika ülkelerine Yunanistan'dan Ürdün ve Fas'a pek çok ülkede Gazze'ye destek eylemleri düzenlendi.

İsrail-Filistin çatışması 14'üncü gününde devam ederken dünyanın pek çok ülkesinde Gazze'ye destek eylemleri de sürüyor. Güney Amerika ülkelerinden Şili, Arjantin, Brezilya ve Ekvador'da Filistin halkına destek ve dayanışma gösterileri düzenlendi. Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenen Filistin halkı ile dayanışma gösterisinde, protestocular İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e destek pankartları taşıdı. Protestoda, "Filistin halkının mücadelesi bizim mücadelemizdir, insanlık onuru mücadelesidir" yazılı dövizler taşındığı da görüldü.

ARJANTİN

Arjantin'de de başkent Buenos Aires'teki Filistin Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin" ve "Soykırım" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

EKVADOR

AA'nın aktardığına göre, Ekvador'un başkenti Kito'daki İsrail Büyükelçiliği önüne yürüyen kalabalık grup, ABD bayrağını yaktı ve İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösterdi. Kalabalık, "Özgür Filistin" ve "Emperyalizm evine dön" sloganları atarak, Filistin'e yönelik devam eden saldırıların durmasını istedi. Ekvador Müslüman Toplumu Temsilcisi David Rodriguez, basına açıklamasında, Filistin'in yıllardır İsrail ve ABD'den büyük darbe aldığını söyledi. Eyleme Ekvador Komünist Partisi (PCE) temsilcilerinin de destek verdiği öğrenildi.

BREZİLYA

Güney Amerika ülkelerinden Brezilya'da da Sao Paulo kentinde Filistin halkı ile dayanışma gösterisi yapıldı. Göstericiler İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e destek pankartları taşıdı. Sao Paulo kentinde bir araya gelen onlarca kişi, Gazze'de devam eden saldırılara tepki gösterdi. Filistin bayrakları taşıyan protestocular, "Özgür Filistin" ve "Yaşasın Filistin" sloganları atarak İsrail'in saldırılarının durmasını istedi. Çoğunlukla Brezilya'da yaşayan Arapların katıldığı gösteriye bölge halkı da destek verdi. Gösteri olaysız sona ererken bir grup, cemaatle namaz kıldı.

ÜRDÜN

Ürdün'ün birçok kentinde de Gazze ile dayanışma gösterileri düzenlendi. Ürdün halkı, başkent Amman'ın yanı sıra İrbid, Mefrak ve El-Kerak şehirlerinde de Filistin direnişini desteklemek için sokağa çıktı. Amman'daki İsrail Büyükelçiliği yakınında bulunan El-Kaluti Camisi önünde düzenlenen gösteriye 5 binden fazla kişinin katıldığı ifade edildi. 

FAS

Fas'ın başkenti Rabat'ta İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne destek gösterisi düzenlendi. Rabat'taki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde bir araya gelen onlarca kişi, Gazze'ye ve özellikle de yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırılara tepki gösterdi. İsrail'in Filistinlileri Gazze Şeridi'nden tehcir etme planını da protesto eden Faslılar, "Fas ve Filistin halkı bir millettir", "Halk Filistin'in özgürlüğünü istiyor" ve "Ey şehitler rahat uyuyun, mücadeleyi biz sürdüreceğiz" şeklinde sloganlar attı.

FRANSA

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi, polis müdahalesi ve yağmura rağmen Filistin'e destek için kentin en önemli noktalarından Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Paris'te Filistin halkıyla dayanışma için buluşanlar, Filistin bayraklarının yanı sıra "Özgür Filistin", "Filistin kazanacak, Filistin galip gelecek" pankartları taşıdı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride polis, "Hepimiz Filistinliyiz", "Gazze'ye beyaz fosfor yağıyor", "Soykırımı durdurun" sloganları atan göstericileri meydandan tahliye etmeye çalıştı.

Polisin farklı gruplara böldüğü ve bir kısmını zorla ara sokağa yönlendirdiği bazı göstericilerle arasında arbede yaşandı, protestoculara biber gazıyla müdahale edildi. Yağmura ve polis müdahalesine karşın göstericiler meydanı terk etmedi. Yerel mahkeme, Paris'teki gösteriye ilişkin yasağı kaldırdı. Bunun üzerine gösteriye devam eden katılımcılar, Filistin için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Gösteriye katılan 22 yaşındaki İnes Abidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa'da Filistin'e destek gösterilerinin sürekli yasaklanmasının özgürlükleri kısıtladığı değerlendirmesinde bulundu. Abidi, Müslümanların ve solcuların özgürlüklerinin yıllardır giderek daha da kısıtlandığını söyledi. Diğer yandan, Danıştay, dün aldığı kararla ülkede Filistin yanlısı gösterilerin bir tek kararla yasaklanamayacağına ve her bir gösteri için yasaklama kararının valilerce tek tek alınması gerektiğine hükmetti.

YUNANİSTAN

Yunanistan'ın Selanik kentinde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Şehrin meydanına asılan büyük pankart ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

İSVİÇRE

İsviçre'nin Lozan kentinde Filistin için destek eylemi düzenlendi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Şehrin Place de la Riponne meydanında toplanan yaklaşık 5 bin kişi, İngilizce, Fransızca ve Arapça Filistin'e destek sloganı atarak şehir merkezine yürüdü. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, ellerinde Filistin ve diğer ülkelerin bayrakları ile Gazze'ye yönelik saldırıları kınayan dövizler taşıdı. Yaklaşık 3 saat süren gösteri nedeniyle Lozan'da şehir merkezinde geniş güvenlik önlemi alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.