Diyarbakır'da 'Dünya Barış Günü' mitingi  yapıldı!

Diyarbakır'da 'Dünya Barış Günü' mitingi yapıldı!

1 Eylül barış mitingilerinden ilki olan Diyarbakır’daki mitinge binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli “Tecrit ve savaş sürdükçe hiçbir sorun çözülmüyor" dedi.

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde düzenlenen 1 Eylül Barış Günü mitingi, bugün HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de katılımıyla Diyarbakır'da, İstasyon Meydanında. İkinci miting, yarın 15.00’te İstanbul, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda gerçekleşecek.

 “Barış hemen şimdi” sloganıyla düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı.

Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, HDP milletvekilleri, siyasi parti yöneticileri, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve sendika temsilcileri katıldı.

Temelli: Barış mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, mitingdeki konuşmasında şunları söyledi:

“Barış; umuttur, sevgidir, gelecektir. Umudumuzu, sevgimizi geleceğimizi almaya çalışıyorlar. Vermeyeceğiz, asla vermeyeceğiz. Bizler barış mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz.

“2013-2015 arasında toplumun barış umudunun nasıl yeşerdiğini, savaşın nasıl anlamsızlaştığını, Sayın Öcalan ile görüşmeler sürerken toplumda nasıl bir huzur ve güven geliştiğini hepimiz gördük. Bu topraklar gördü, Silopi gördü, Van gördü, halklar gördü, hepimiz şahidiz buna.

“İmralı’nın kapısı her açıldığında bu ülkede kan akmadı, durdu, insanlar ölmedi ve barış umutları yeşerdi. Nisan 2015’ten bugüne İmralı’nın kapılarını kapattılar. Bugün tecrit olmasaydı, Öcalan özgürlüğüne kavuşsaydı, Türkiye’de herkes belki de herkes bambaşka durumda olacaktı. Belki de kadim sorunları çözüyor olabilecektik.

“Tecrit ve savaş sürdükçe hiçbir sorun çözülmediği gibi, bütün sorunlar daha da ağırlaşmakta ve Türkiye sorunlar yumağına dönüşüyor. Bundan bir an önce kurtulmamız gerekiyor.

“Bizim barış talebimiz gücünü Amed’den alıyor, Mehabad’dan Kobanî’den Hewlêr’den, Rewandiz ve Kerkük’teki halkların kardeşliğinden, bereketli Mezepotamya topraklarından, Sur’un tarihinden alıyor.

“Türkiye bugün tarihin gördüğü en derin kutuplaşmayı yaşıyor. Bu kutuplaşma AKP’nin bu topluma yaptığı en büyük kötülüktür. Şimdi bu kötülükten kurtulma zamanıdır.

“Ölüme karşı barışı sağlayacağız. Barış sessiz kalarak, dilenerek gelip kapımızı çalmaz. Geçmişten bugüne kadar barış ancak mücadele ile mümkün olabilir. Yaşasın özgürlük adalet ve barış mücadelemiz.”

“Özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz”

Miting Tertip Komitesi Başkanı Erkan Erenci, konuşmasında, Kürt halkının özgürlük mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti.

Erenci, “onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceklerini” söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecridin Türkiye toplumuna uygulandığını ifade ederek, “İnsanlık suçu olan tecridi kabul etmeyeceğiz. Tüm bunlara rağmen özgürlük mücadelemizi sürdürerek, tecridi kıracağız. Tüm halkların 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyorum” dedi.

Mitinge Barış Anneleri İnisiyatifi adına konuşan Halime Işık da “Barış için ölüyoruz. Artık yeter öldürüldüğümüz, barış istiyoruz” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.