Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk'ten tutuklu gazeteciler raporu

Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk'ten tutuklu gazeteciler raporu

Haziran 2022'de Diyarbakır'da gözaltına alınan gazetecilerle ilgili rapor hazırlayan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen, 11 Temmuz'daki duruşma öncesinde son durumu özetledi.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen, Diyarbakır'da geçen yıl haziran ayında tutuklanan gazetecilerle ilgili rapor hazırladı.

8 Haziran'da düzenlenen operasyonlarda 21 basın çalışanı gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan gazetecilere gerekçesi iletilmemiş ve dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle avukatlara da hiçbir bilgi ve evrak verilmemişti.

Çelenk'in hazırladığı rapora göre, soruşturmayı yürüten savcı, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtilmesine rağmen, gizlilik kararı olsa bile avukatların erişebileceği mahiyetteki belgelerin ve evrakın müdafilere ve gazetecilere verilmesini reddetti. Bu konuda yapılan tüm yasal başvurular cevapsız bırakıldı ya da ret kararıyla sonuçlandı.

EKİPMANLARA EL KONULDU

Raporda, gazetecilerin çalışmalarını yürüttükleri Pel Yapım, Piya Yapım ve JinNews'in ofislerinin günlerce arandığı ve bilgisayarların harddisklerinin sökülerek alındığı ifade edildi. El konulma sonrası tutanak düzenlenmediği vurgulanırken, fotoğraf makineleri ve kameraların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından "örgütsel materyal" adıyla "teşhir" edildiği aktarıldı.

'SAVCIYA APAR TOPAR TAYİN'

Raporda, gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcının Diyarbakır'a soruşturmadan yalnızca günler önce atandığı belirtildi. Soruşturmada gözaltı süreleri uzayıp gazeteciler tutuklanınca savcının "apar topar başka bir ile tayin edildiği" vurgulandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.