Demirtaş: Öcalan'ın talimatını bize bakan getirdi

Demirtaş: Öcalan'ın talimatını bize bakan getirdi

Selahattin Demirtaş: Öcalan'ın el yazısı 'Referandumda Evet oyu verin' talimatını bize bakan getirdi

HDPeski  Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hazır bulunduğu duruşmayı izlemek için gelen Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Leyla Halid ile Alman Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer ülke diplomatlar duruşmaya alınmadı.

Demirtaş savunmasında, 16 Nisan referandumu öncesinde Abdullah Öcalan'ın el yazısı ile yazılmış 'Evet oyu verin' talimatının kendilerine bir Bakan tarafından getirildiğini, Cumhurbaşkanlığı adaylığının ise İmralı üzerinden engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Demirtaş'ın duruşması bugünlük sona erdi. Savunmasından satır başları şöyle:

"Meclis kararı olmadıkça tutuklanamam ancak buna rağmen 15 aydır tutukluyum."
[Hakkındaki manşetleri gösterdikten sonra] "Beni suçlayan bunca yayını 'Demirtaş uzaylıdır' diye yapsalardı, Türkiye'nin yarısı şimdi benim uzaylı olduğumu düşünüyordu."

"1,5 yıl içerisinde 3 bini aşkın HDP’li tutuklandı. HDP bir anda suç işleme kararı mı aldı? Anayasa değişikliğini yapmak için HDP’yi kriminalize etmeleri gerekiyordu, o nedenle usule uygun olmayan bir şekilde bizleri tutukladılar."

"Bizler Türkiye'nin yurttaşlarıyız. Kendimizi özgür eşit yurttaş hissetmesek de, biz bu vatanın evlatlarıyız. Bu toprakların evlatlarıyız. Türkiye'nin parçasıyız. Kimse bize parya muamelesi yapamaz. Düşüncelerimizden, görüşlerimizden dolayı kimse bize 'Bu ülkenin düşmanlarıdır' diyemez. Adalet mülkün temelidir. Adalet olmazsa mülk sarsılır. Şu an sarsılıyor."

"2010 referandumunda partim boykot kararı aldı. İmralı’dan talimat aldığımızı söyleyenler, Öcalan’ın el yazısıyla, bakan aracılığıyla İmralı’dan yazı getirdiler. Referandumda ‘evet’ oyu vermemiz için yapıldı bu. İnkar edilirse burada tanık dinletiriz. Yazıda ne vardı? Yazıda, ‘Partiniz kararı verir. Bu değişiklik yeni bir çözüm süreci önünü açar mı?’ yazısıydı. ‘Öcalan’ın talimatı’ diye bunu getirdiler. Ama biz son dakikaya kadar boykot tavrını sürdürdük.”

"Erzurum Bölge Adliye Mahkemesini aradığınızda AKP’nin seçim müziği çalıyor. Siz aradığınızda HDP’nin müziği çalsa rahatsız olmaz mısınız? Ben HDP Eş Genel Başkanlığı yapmış birisi olarak rahatsız olurdum."

"Şu ana kadar adil yargılanacağıma dair en ufak bir izlenim edinmedim. Heyet olarak bugüne kadar olan hukuk rezaletine ses çıkarmadınız. Ama içeride de olsak dışarıda da olsak bu ülkenin demokratikleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.