Demirtaş, 'Barış zamanı' broşürü için yazdı!

Demirtaş, 'Barış zamanı' broşürü için yazdı!

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Eylül Dünya Barış gününe özel hazırlanan ‘Barış Zamanı’ başlıklı broşür için bir yazı kaleme aldı.

H. Mesut Çelebioğlu tarafından Marx21 Yayınları’na hazırlanan ‘Barış Zamanı’ başlıklı broşür, 1 Eylül Dünya Barış gününe özel ikinci baskısını yaptı.

Broşürün ilk baskısında savunmasından bir bölüm yer alan, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu baskı için yeni bir yazı kaleme aldı.

T24’ün haberine göre, ‘Barış Zamanı’ broşüründe, UNESCO ödüllü bilim insanı Ayşe Erzan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, KHK ile ihraç edilen akademisyen ve Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Kocaeli Üniversitesi’ndeki görevinden KHK ile ihraç edilen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun da aralarında yer aldığı isimlerin yazılarına yer verildi.

Demirtaş’ın “Emperyalizm, Savaş, Ortadoğu, Kürt Sorunu” başlıklı makalesinin bazı bölümleri şu şekilde:

“Bizim kuşağımız transistörlü radyodan tabletlere uzanan bir değişimi yaşarken bile yeterince hızlı değildi. Gelecek nesillerin hızını tahmin bile edemeyiz artık.”

“Savaşın ve kanın hiç terk etmediği Ortadoğu bölgesi bugün 3. Dünya Savaşı’na doğru gidişin merkezlerinden birisi konumundadır. Mezhep, ulus, din savaşlarıyla parçalanmış bu bölgede emperyalizm kanlı biçimde hüküm sürmeye devam ediyor. Ortadoğu’nun bağımsızlığına ve birleşik bir güç olmasına giden yol, halkların ve inançların demokratik konfederal birliğinden geçiyor.”

“Ortadoğu’nun kendi iç barışını kurması, halkların ve inançların kardeşleştiği bir gelişme aşamasını yakalaması gereklidir. HDP ve onun arkasındaki toplumsal-siyasal mücadeleler birikimi, halkları ve inançları birbirine kırdıran gerici çerçeveyi yıkarak birleşik Ortadoğu’yu yaratma iddiasındadır. İnsan medeniyetinin ilk atılımlarını gerçekleştiren neolitik devrime sahne olmuş bu topraklar yeniden insanlığın öncülüğüne ancak bu temelde bir demokratik dönüşümle ulaşabilir.”

Kitapçıkta yer alan yazılar ve yazarları şöyle:Önsöz

Ayşe Erzan: Savaş ve Barış

Ayşe Erzan: Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur

Onur Hamzaoğlu: Emperyalizm, Savaş, Ortadoğu, Kürt Sorunu

Selahattin Demirtaş: Savaş ve Göç

Cem Terzi: Filistin: 70 yıldır “El Nakba” Sürüyor

Çiğdem Özbaş: Çatışma Süreci ve Yok Edilen Şehirler

Nevin Soyukaya: Savaş Muktedirlerin, Barış Toplumların Eseridir

Hakan Tahmaz: Barış İçinde Yaşama Hakkı

Rıza Türmen: Barış Bloku: Bir Düş Kırıklığının Kısa Öyküsü

Gençay Gürsoy: Barışı Sokakta İnşa Etmek

Cuma Çiçek: Savaş Karşıtı Mücadeleyi Güçlendirmek

Hülya Üçpınar: 68: Barış ve Demokrasi Mücadelesinin Birlikteliği

H.Mesut Çelebioğlu: Savaş Karşıtlığı Deneyimleri

Ayşe Erzan: Kırım Nire, Kore Nire? (1853-1950)— Türkiye Barış Komitesi (Barış Derneği)— 68 Vietnam Savaşı (1960-1975) ve Savaş Karşıtlığı— Irak’ta Savaşa Hayır— Irak Dünya Mahkemesi— İstanbul 24-26 Haziran 2005— Barış İçin Akademisyenler1917: Ekmek ve Barış

H.Mesut Çelebioğlu: “Kurtuluş”un Bilinmeyen Yüzü

Cem Uzun: Falklands Savaşı Dersleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.