DEM Parti 14 kentin adaylarını açıkladı: Ankara'da Kışanak ve Türkdoğan

DEM Parti 14 kentin adaylarını açıkladı: Ankara'da Kışanak ve Türkdoğan

DEM Parti 14 kentte gösterilecek belediye eşbaşkan adaylarını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığı için Öztürk Türkdoğan ile tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak belirlenirken, Parti Sözcüsü Ayşeğül Doğan, "Dayatılmış ittifaklara mecbur değiliz"

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) alınan kararları açıkladı. Kararlara göre; belediye eşbaşkan adayı gösterilecek kenttler ve isimler şu şekilde: 

Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: Gültan Kışanak - Öztürk Türkdoğan

Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: Celalettin Erkmen- Gülser Yıldırım

Antep Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı:  Selman Tutumlu

Malatya Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: Abdulvahap Ekim- Sevim Şimşek Bayram

Bursa Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: İhsan Seylan- Bilmez Erboğa

Konya Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: Gülbahar Gündüz- Bülent Kılıç

Kocaeli Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: Hasan Özgüneş- Selda İlgöz Koçyiğit

Aydın Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları: Suzan Koç- Naif Kanat

Osmaniye Belediye Eş Başkan Adayları: Ziver Gümüş- Zilan Karagüzel

Kilis Belediye Eş Başkan Adayları: Ahmet Üçer- Azize Akoğlu

Elazığ Belediye Eş Başkan Adayları: Hayrettin Kaya – (Kadın eş başkan adayı önümüzdeki günlerde açıklanacak)

Adıyaman belediye Eş Başkan Adayları: Meryem Ceritli- Bahattin Bilgin

Dersim Belediye Eş Başkan Adayları: Cevdet Konak- Birsen Orhan

Kocaeli Dilovası Belediye Eş Başkan Adayları: Mustafa Avcı- Şevin Coşkun"

'KENT UZLAŞISI GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR' 

İsimlerin açıklanmasının ardından “Kent uzlaşısı” modeli kapsamındaki görüşmelere de değinen Doğan: “Kent uzlaşısı görüşmeleri devam ediyor. Bazı bölgelerde bu uzlaşıya yönelik yol alınabildi. Bazı bölgelerde henüz yol katledilemedi. Bu yolların tıkalı olduğu anlamına gelmiyor, görüşmeler sürüyor. Dolayısıyla henüz süren görüşmeler varken netice alınamamış yerlere ilişkin açıklama yapamıyorum. Ama Kent uzlaşısının sağlandığı bazı yerler var. Mesela Mersin, mesela Akdeniz. Mersin Akdeniz ve Esenyurt kent uzlaşısının sağlanabildiği yerler. Adana ve İstanbul’un bazı ilçelerinde henüz görüşmeler sürüyor. Urfa’daki adaylarımız da kent uzlaşısı kapsamında belirlenmiş adaylar” dedi.

Gazetecilerin İzmir’de DEM Parti ile CHP arasında uzlaşı sağlanıp sağlanamadığı yönündeki sorusuna cevap veren Doğan: “CHP ile demeyelim, kent uzlaşısından kastımız doğrudan tek bir siyasi partiyi adresleyen bir yaklaşım değil. Bunu ilk günden beri ifade ediyoruz. Kent uzlaşısı birinci parti olarak çıktığımız yerlerde, kayyım rejimiyle mücadele ettiğimiz, gasp edilen halklarımızı geri almak istediğimiz yerlerde. Kent uzlaşısı neyin anahtarı oldu? Delegasyon listelerimizi geniş tutarak şehrin en geniş çeperine ulaşmaya çalışarak, delegasyon listeleri oluşturduk. Ne yaptık? Halk oylamasında yalnızca partimizin üyelerinin ya da bileşen partilerimizin üyelerinden oluşan bir listeyle halk oylamasına gitmedik. 

KENT UZLAŞISI YAN YANA GELME ÇAĞRISIDIR

‘Kent rantı’ değil de, ‘kent hakkı’ için emek veren herkesi yan yana gelmeye davet eden bir çağrı. Yalnızca CHP, yalnızca o kentte bulunan tek bir dinamiğe işaret etmiyoruz. Tüm sosyal ve siyasal dinamikleri işaret eden bir kavram. İzmir’e gelince, evet kent uzlaşısı kapsamında görüşmeler sürüyor. Tabi orada adres ağırlıklı olarak CHP’dir. Görüşmeler sürüyor, henüz bir nihayete ermedi. Dolayısıyla İzmir ile ilgili daha fazla açıklama yapamıyorum” diye kaydetti.

'BİZDEN ZORLA ALINANI SİZDEN ALACAĞIZ' 

Aday çıkarılan her yerde oylara sahip çıkma çağrısı yapan Doğan, “Bu çağrı çok önemli. Çünkü bir oyun çok şeyi değiştirebileceğini Türkiye’de gördük, deneyimledik. Yeniden aynı duygu, umut, inanç ve kararlılıkla oylarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü pek çok yerde usulsüzlükle, haksızlık ve hukuksuzluk aldı başını gidiyor. Seçmen taşımalar, oy kaydırmalar, hayali seçmen yaratmalar… Özellikle bunlar kayyım atanmış bölgelerde yapılıyor. Bu paniğin nedenini anlıyoruz ama buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz; ne yaparsanız yapın, biz kazanacağız ve bizden zorla alınanı sizden geri alacağız. Çünkü hiç kimsenin seçme ve seçilme hakkını ki üstelik demokratik olduğunu ifade eden bir ülke bu şekilde gasp edemez, buna izin vermeyiz. Buna tarih de tanık, sizler de tanıksınız” dedi. 

DAYATILMIŞ İTTİFAKLARA MECBUR DEĞİLİZ

Doğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyoruz ki başka bir dünya mümkün. Başka bir belediyecilik mümkün. Başka bir kent de DEM ile mümkün. O kentleri birlikte yaratalım. Çünkü bizler; alanda, sokakta, meydanda, evde, okulda, üniversitelerde, hapiste, sürgünde, kentte, madende, fabrikada yaşam hakkı yok sayılan milyonlarız. Kadınız, genciz, işçiyiz, emekçiyiz, öğrenciyiz, gazeteciyiz, sanatçıyız. Çok çeşitli dillerimiz, kimliklerimiz var, milyonlarız ve her yerdeyiz. 31 Mart merkeziyetçiliğe karşı yerel demokrasinin yeniden güçleneceği, kent rantının değil, kent hakkının kazanacağı bir eşik olsun ve birlikte olsun.

DEM GELİR DEVRAN DÖNER

Son olarak DEM gelir devran döner diyoruz. Ama bu devran Hatay’dan İliç’e, Artvin’den Kaz Dağları’na, Akbelen’den Şırnak'a birlikte döndürebileceğimiz bir devran olsun. Alternatifsiz değiliz, dayatılmış ittifaklara mecbur değiliz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.