Dede, Derecik'te öldürülen Onay’ı Bakan Soylu'ya sordu

Dede, Derecik'te öldürülen Onay’ı Bakan Soylu'ya sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Derecik’te askerler tarafından açılan ateşle öldürülen Özcan Onay’ı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, soru önergesinde 30 Kasım 2020 tarihinde Hakkâri ili Derecik ilçesi nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Özcan Onay isimli çocuğun Derecik İlçesi Anadağ Köyü civarında saat 15.00 sularında askerlerce açıldığı söylenen ateş sonucu  hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Dede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

*Askerler tarafından vurulan ve yaşamını yitiren Özcan Onay isimli çocuğun öldürülmesiyle ilgili Bakanlığınızca açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

*Görgü tanıklarının Bağlıca ve Gerdin Karakollarından açılan ateş sonucu Özcan Onay’ın yaşamını yitirdiği iddiaları karşısında söz konusu karakollarda inceleme başlatıldı mı? Özcan Onay’ı vuran askerlerin kimlik bilgileri tespit edildi mi? İfadeleri alınıp adli makamlara sevk edildi mi?

* Özcan Onay’a tıbbı müdahalenin yapılmasına neden izin verilmemiş ve saatlerce yaralı bir şekilde vurulduğu yerde bekletilmiştir? Olay yerine giden ve tıbbi müdahaleye izin vermeyen askerler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

* Tanık anlatımlarına göre palamut toplayan ve piknik yapan üç çocuğa askerler tarafından neden ateş açılmıştır? Karakolların çevresinde bulunan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşların can güvenliği tehlikede midir? Bu ve benzer olayların sık sık yaşanmasının sebebi nedir?

*Askeri üs bölgelerinden ve karakollardan açılan ateş sonucu ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kaç olay yaşanmış, kaç yurttaş yaşamını yitirmiş, kaç yurttaş yaralanmıştır? Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle bu ihlallere ilişkin bakanlığınız tarafından kaç soruşturma açılmıştır, açılan soruşturmaların akıbeti nedir? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.