CHP, İYİ Parti, SP ve BBP'den "Yüzde 40" çıkışı!

CHP, İYİ Parti, SP ve BBP'den "Yüzde 40" çıkışı!

Ankara'da gündem Erdoğan’ın “yüzde 50+1 kuralını değiştirebiliriz” sözleri oldu. Faruk Çelik'in açıklamasıyla fitili ateşlenen tartışma tepki çekti. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve BBP'den peş peşe açıklamalar geldi.

Ak Parti'nin kurucularından ve önceki hükümetlerde bakanlık yapan Faruk Çelik geçtiğimiz günlerde Bursa’da yerel bir gazeteye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Çelik, “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye’yi yorar” demişti. 

Çelik’in açıklamalarının ardından konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da mesajlar geldi. TBMM Genel Kurulunda, 27. Dönem 3. Yasama Yılı’nın açılış konuşmasını yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis'tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Faruk Çelik, yüzde 50 oy oranının ülkeyi yorduğunu iddia ediyor ancak Türkiye’yi asıl yoran, temel sorunlarını ağırlaştıran mevcut sistemdir. Türkiye, 16 Nisan 2017 referandumunda sistem değişikliği yapmadı. Tek adam rejimine geçti. Türkiye’nin en temel sorunu budur” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray,  “Anayasa değişikliği tartışılacaksa, bütünsel olarak ele alınmalı. Tek tek madde olarak tartışmayız” ifadelerini kullandı. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Yüzde 40'ı fazla söylemişler, AK Parti yüzde 10 barajına muhtaç hale gelecek. Bir kişiye bütün yetkileri verirseniz halkın iradesini yansıtamazsınız" ifadesini kullandı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yüzde 40 tartışmasıyla ilgili "O zaman bu sistem özelliğini kaybetmiş olur, ciddiyetini kaybetmiş olur, sulandırılmış olur" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.