BM Güvenlik Konseyi'nden Trump'a destek çıkmadı

BM Güvenlik Konseyi'nden Trump'a destek çıkmadı

Acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde, müttefikleri de Trump’ın kararını eleştirdi. BM’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov ise, ihtilafa çözüm bulunmaması halinde Ortadoğu’nun dini radikalizm sarmalına dönüşmesi riski bulunduğu uyarısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararını ele almak üzere New York'ta olağanüstü toplandı. Toplantının yapılmasını, BMGK'nın 15 üyesinden sekizini oluşturan İngilitere, Fransa, İsveç, Bolivya, Uruguay, İtalya, Senegal ve Mısır talep etmişti.
 
Toplantıda söz alan Filistin temsilcisi Riyad Mansur, Trump’ın kararının ABD’nin bölgede barış çabalarındaki liderlik rolünü baltaladığını ve ortadan kaldırdığını söyledi. Mansur, “Tek bir taraf barış sürecini tekeline alamaz, özellikle de işgal gücü İsrail’den yana taraflı olan” ifadesini kullandı. Filistin temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi’ni ABD’nin 'sorumsuzca' kararına tepki göstermeye ve Kudüs’ün statüsüyle ilgili olarak, bunun İsrail-Filistin arasında iki devletli çözüme yönelik barış müzakerelerinde karara bağlanması gerektiği şeklindeki pozisyonunu yeniden teyit etmeye de çağırdı.
 
Konsey’in, bu statünün tüm ihlallerini reddetmesi gerektiğini belirten Mansur, Güvenlik Konseyi’nin ayrıca, “dini hassasiyetlerin daha fazla alevlendirilmesini” önleyici adım atmasına ihtiyaç olduğunu savundu. Mansur, yine bu tür hareketlerin, aşırılık yanlılarınca daha fazla suistimal edilebilecek hiç bitmeyen bir dini savaş ile bölge ve ötesinde radikalizmin, şiddetin ve gerilimlerin beslenmesi riskini doğurduğu uyarısında da bulundu.
 
MÜTTEFİKLERİNDEN ABD’YE DESTEK ÇIKMADI 
 
BM Güvenlik Konseyi’nde İngiltere, Fransa, İsveç, İtalya ve Japonya gibi Amerika’nın geleneksel müttefikleri de Trump’ın Kudüs kararını eleştirdi.
 
İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, kararın “barışa yardımcı olmadığını” söyledi.
 
İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog da, ABD’nin attığı adımın, uluslararası yasalara ve Güvenlik Konseyi kararlarına ters düştüğünü belirterek, Kudüs’ün statüsünün İsrail-Filistin doğrudan müzakerelerinde kararlaştırılması gerektiğini vurguladı.
 
Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre ise, ABD’nin kararından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, kararın iki devletli çözüme ulaşılması çabalarına olası etkileri ve şiddetin tırmanması potansiyeli riskine dikkat çekti. Delattre, ABD’nin, Trump’ın kararının tüm barış çabalarının temellendirildiği yasal zeminle nasıl bağdaştığını izah etmesi gerektiğini söyledi.
 
İtalya’nın BM Daimi Temsilcisi Sebastiano Cardi de, Kudüs’ün statüsünün müzakere edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bölgede huzursuzluk ve gerilim riski konusunda ciddi endişesini dile getirdi.
Japonya’nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho da, hükümetinin tüm tek taraflı adımlara karşı olduğunu belirterek, bölgede gerilimlerin artmasından ve şiddetin daha büyük krizlere dönüşmesinden kaygı duyduğunu belirtti.
 
BARIŞ UMUTLARINI İLERİYE GÖTÜRMEK İÇİN BU KARARI ALDI
 
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise, Trump’ın, Kudüs kararının soru işaretleri ve kaygılara neden olacağını bildiğini, ancak İsrail ve Filistinliler arasında barış umutlarını ileriye götürmek için bu kararı aldığını söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nin acil oturumunda konuşan Haley, ABD’nin barışa hiç olmadığı kadar kendisini adadığını kaydederek, “Bu hedefe daha önce hiç olmadığı kadar daha yakın olduğumuza inanıyoruz” dedi.
 
Trump yönetiminin yeni bir barış planı üzerinde çalıştığı ifade edilirken, Haley bu konuda detay vermedi.
 
Haley, geçmişte İsrail-Filistin anlaşmalarının Beyaz Saray’da imzalandığına dikkati çekti ve yeni bir anlaşma olursa bunun da muhtemelen orada imzalanacağını, çünkü ABD’nin iki taraf nezdinde de güvenilirliğinin bulunduğunu söyledi. Haley tüm ülkelere, gelecek günlerde açıklamaları ve eylemlerindeki tonu düşürmeleri çağrısında bulunarak, Trump’ın açıklamasını şiddet için bahane olarak kullananların barış için uygun ortaklar olmadıklarını göstermiş olacaklarını kaydetti.
 
MLADENOV: ACİLEN ULUSLARARASI ÇABA SERGİLENMELİ 
 
BM’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov da, İsrail-Filistin barışı için acilen uluslararası çabaların sergilenmesi çağrısında bulunarak, ihtilafa çözüm bulunmaması halinde Ortadoğu genelinde dini radikalizm sarmalına dönüşme riskinin bulunduğu uyarısı yaptı. Trump’ın açıklamasından sonra, barış hedefini daha da uzaklaştıracak tek taraflı eylemler ve şiddetin tırmanması yönünde ciddi bir riskin olduğunu ifade eden Mladenov, İsrail-Filistin sorununun doğrudan müzakerelerle çözülmesi gerektiğini ve iki devletli çözümün hiçbir B planının bulunmadığını vurguladı.
 
ORTAK AÇIKLAMADA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU
 
Toplantı sonrası ortak bir açıklama yayınlayan İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç ve İtalya, Trump’ın aldığı kararın BMGK’nın önceden aldığı kararlarla uyuşmadığı ve bölgede sağlanmaya çalışılan barışa yardım etmediği ifade edildi. Ortak açıklamada, “Uluslararası olarak kabul edilmiş etkenler üzerine kurulan ve iki devletli çözümle sonuçlanacak barış sürecinin başlaması için bütün güvenilir çabaları desteklemeye hazırız” denildi.
 
MAHMUD  ABBAS: ABD, ARTIK İSRAİL-FİLİSTİN BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİN HAMİSİ DEĞİLDİR
 
Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre ise, Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BMGK'nın Kudüs gündemiyle toplanmasına ilişkin "Bu, Filistin halkının haklarına ve topraklarındaki Filistin halkının haklı davasına güçlü bir destek mesajı mesabesindedir" değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD yönetiminin Kudüs kararını reddettiğini bir kez daha yineleyen Abbas, bu karar karşısındaki çabalarına devam edeceğini vurguladı. Abbas, BMGK'nın tavrını "İsrail'e düşmanlık" olarak gören ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in sözlerine tepki göstererek, "ABD, artık İsrail-Filistin barış görüşmelerinin hamisi değildir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.