Bismil’de aileler arasında barış girişimi

Bismil’de aileler arasında barış girişimi

Bismil’de 9 kişinin yaşamını yitirdiği Alyamaç ve Taş aileleri arasında barış ziyaretlerinde bulunan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, birlik için mücadele ettiklerini belirterek, benzer kavgaların son bulması gerektiğini söyledi.

Amed’in Bismil ilçesine bağlı Şidada Mahallesi’nde 15 Haziran’da arazi anlaşmazlığı nedeniyle Alyamaç ve Taş aileleri arasında çıkan kavgada, 9 kişi yaşamını yitirdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün de yer aldığı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, Taş ve Alyamaç ailelerine ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarete, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı. 

İlk olarak Şidada Mahallesi’nde 5 kişinin yaşamını yitirdiği Almayaç ailesi ziyaret edildi. Burada konuşan Türk, kendi ailesinin daha önce yaşadığı bir kavgayı hatırlatarak, kavga sonucunda bir günde 13 kişinin yaşamını yitirdiğini, 30 yıl sonra aileler arasında barışın sağlandığını belirtti. Barış sağlanınca da ailelerin  “Keşke 10 yıl önce barışsaydık” dediğini hatırlattı. 

‘BİRLİK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’ 

Türk, şöyle devam etti: “İnsanın vicdanı böyle şeyleri kaldırmıyor. Bugün bizim vazifemiz bu olanların sürmesini engellemektir. Bütün halkımız artık bu olayın sürmesini istemiyor. Sonuçta bu büyük bir felakettir, ne desek acınız hafiflemez. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Siyasetimiz, partimiz, birlik için mücadele ediyor. Barış için mücadele ediyor. Bizler durdurmalıyız bunları. Bizler bu kötülüğün önünü kapatmalıyız. Bunun büyümesine izin vermeyeceğiz. Bu bitmelidir.”

Aileler arasında ölümle sonuçlanan kavganın sonlanması için harekete geçtiklerini dile getiren Türk, sorunu çözmeye talip olduklarını söyledi. 

‘KADINLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, yaşanan kavgayla Kürt halkının büyük bir acı yaşadığını ifade ederek, “Olay bugünden sonra büyümemeli. Bu aşamada büyük rol ve misyon annelere ve kadınlara düşüyor. Kadınlar daha çok barış ve birlik istiyor. Olayın daha erken sonuçlanmasını istiyor. Bu acıyı en çok çeken kadınlar ve annelerdir. Bu nedenle olayın büyümemesi içim kadınlar olarak devreye girmeliyiz. Yan yana gelip nasıl çözeceğimizi konuşmalıyız. Barışı sağlamak için bugün buradayız. Bizler adalet için varız. Bu adaleti kendi içimizde de sağlamamız lazım. Bugünden itibaren sizde istiyorsanız, bu olayı çözelim. Biz parti olarak bu sulh için hazırız. Bu acılarımızı ancak bizler dindirebiliriz. Partimiz yıllardır barış için mücadele ediyor. Bunu da barışla sonlandıracağız” şeklinde konuştu.

‘KAN DÖKÜLSÜN İSTEMİYORUZ’

Aile adına konuşan bir kadın, “Biz barıştan, hak ve hukuktan yanayız. Biz de kan dökülsün istemiyoruz. Bu 5 canı da sizin adaletinize bırakıyoruz. Çocuklarımız yetim kaldılar. Bir daha bu zulüm olmasın. Kürt halkı olarak bu zulme son vermemiz lazım. Keşke olmasaydı” ifadelerinde bulundu. 

KALICI BARIŞ ÇAĞRISI 

Sarıhüseyin Mahallesi’nde Taş ailesini ziyaret eden heyet, aile bireyleriyle görüştü. Görüşmede konuşan Ahmet Türk, büyük bir acının yaşandığını ifade ederek, “Böyle bir olay, umarım bir daha yaşanmaz. Vazifemiz bunun büyümesini önlemek. Bu nedenle buraya geldik. Bu düşmanlığın uzamasını istemiyoruz. Kardeşini, arkadaşını kayıp edenler oldu. Bir daha bu kayıpların olmaması için hassasiyet gösteriyoruz. Meselenin eski olduğunu biliyoruz ama böyle kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 

Aile bireyleri de kavga nedeniyle pişmanlık duyduklarını belirterek, kalıcı barışın sağlanmasını istedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum