Belçika Adalet Bakanı istifa etti

Belçika Adalet Bakanı istifa etti

Belçika Adalet Bakanı van Quickenborne, başkent Brüksel'de düzenlenen saldırıda iki İsveç vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından olaya giden süreçte ihmali olduğu gerekçesiyle istifa etti.

Belçika Adalet Bakanı Vincent van Quickenborne, iki İsveç vatandaşını öldüren Tunuslu silahlı saldırganın, ülkesi tarafından geçen sene yapılan iade talebinin işleme alınmadığının fark edilmesi üzerine istifa ettiğini açıkladı.

AA'nın haberine göre, Van Quickenborne, 16 Ekim'de iki İsveçlinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya dair soruşturmadaki son durumla ilgili basın toplantısı düzenledi. Soruşturma sırasında 'kabul edilemez bir hata'nın fark edildiğini belirten van Quickenborne, saldırının Tunuslu failinin, 15 Ağustos 2022'de ülkesi tarafından iadesinin istendiğini ancak Belçika federal savcılığının bu talebi işleme almadığını bildirdi.

Van Quickenborne, 'dramatik sonuçları olan hatanın' sorumluluğunu aldığını belirterek, istifasını Başbakan Alexander de Croo'ya sunduğunu söyledi. De Croo da X hesabından yaptığı açıklamada, van Quickenborne'nun istifasını kabul ettiğini duyurdu.

Başkent Brüksel'de 16 Ekim akşamı rastgele ateş açarak iki İsveçlinin ölümüne yol açan ve ertesi gün polis kurşunuyla öldürülen saldırganın Tunuslu olduğu, 2019'da yaptığı iltica başvurusunun 2021'de reddedildiği ancak Belçika'da kalmaya devam ettiği anlaşılmıştı. Olay, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İçişleri Bakanlarının 19 Ekim'deki toplantısında ele alındı.

AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı olmayan üçüncü ülke vatandaşlarının geri gönderilmesinin önemli olduğunu vurgulamış ve şöyle konuşmuştu:

"Brüksel'deki saldırı bir uyanma çağrısıydı. Terörist saldırgan, Tunus'tan 12 yıl önce gelmiş ve sığınma başvurusu defalarca reddedildiği halde burada yaşayabilmiş. Kimseyi suçlama zamanı değil ama hepimiz için bir uyanma çağrısı olarak bakmalı ve bu konuda çok daha fazla çalışmalıyız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.