AYM 'hak ihlali' kararının gerekçesini açıkladı

AYM 'hak ihlali' kararının gerekçesini açıkladı

Anayasa Mahkemesi, Barış Akademisyenleri ile ilgili verdiği ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen, “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılarak hapse mahkûm edilen ve bir bölümü cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvuruları hakkında ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıkladı.
 
KARŞI OY VEREN 8 ÜYEDEN 4'Ü YAZDI

40 sayfadan oluşan kararda, karşı oy kullanan 8 üyeden Serdar Özgüldür, Burhan Üstün, Muammer Topal ve Rıdvan Güleç’den oluşan dört üye karşı oy yazısı yazdı. Dört üyenin karşı oy yazısı bir sayfadan oluşuyor.
 
 Öğretim üyelerinin bir kamu görevi olması dolayısıyla “Devlete Sadakat” borcu olduğuna dikkat çekilen karşı oy yazısında “Devlete sadakat ilkesiyle bağdaşmayacak sıfat ve isnatların ifade hürriyeti ile karşılanması mümkün değildir. Genel olarak çalışanların ve kamu görevlilerinin işverenlerine ve Devlete olan sadakat borçlarının ihlal edildiği durumlarda, AİHM ifade özgürlüğüne yapılan müdahaleleri gerekli ve orantılı bulmaktadır” denildi.
 
Kararda karşı oy kullanan Kadir Özkaya, Recai Akyel, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş’in karşı oya ilgili gerekçe yazmaması dikkat çekti.
 
Yüksek Mahkeme’deki oylamada eşitlik çıkması üzerine, Başkan Zühtü Arslan’ın ihlal yönündeki oyuyla ihlal kararına varılmıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum