AİHM'den Banu Güven kararı

AİHM'den Banu Güven kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) TBMM'nin 17-25 Aralık soruşturmasına getirilen yayın yasağının "ifade özgürlüğü ihlali" olduğuna karar verdi.

Mahkemenin kararını, davayı açan akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak ile gazeteci Banu Güven, sosyal medya hesaplarından duyurdu.

AİHM, Banu Güven'i gazeteci kimliği nedeniyle yayın yasağı konusunda "mağdur" olarak tanımladı. Ancak oy çokluğuyla alınan bir başka kararda, akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak'ın "mağdur" olarak tanımlanamayacakları sonucuna vardı. Kararda, "yasağın kendilerini nasıl etkilediğinin kanıtlanmadığı" gerekçesi ortaya kondu.

AİHM kararında, söz konusu yayın yasağının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesi temelinde "yasal dayanağı" olmadığı belirtildi ve bu tespitlerden yola çıkarak Banu Güven'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM'den çıkan karar gereği Ankara, Banu Güven'e mahkeme masrafı olarak 1.500 euro ödeyecek.

17-25 Aralık 2013 sonrası istifa eden ya da görevden alınan bakanları araştırmak üzere TBMM bünyesinde bir komisyon kurulmuş, Ankara Başsavcılığı, TBMM Başkanlığı'nın başvurusu üzerine "soruşturmanın sağlıklı yürümesi, masumiyet karinesinin ihlal edilmemesi ve soruşturmanın gizliliğini" gerekçe göstererek, komisyonla ilgili haberlere 21 Kasım 2014 tarihinde yayın yasağı getirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.