Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ifadeleri hem de Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Berberoğlu kararıyla ilgili Abdulhamit Gül, “Elbette Anayasa Mahkemesi kararlarının hepsine katılmadığımız, kabul etmediğimiz bu süreçte söylenecek çok şey vardır, tartışılacak, kabul edilmeyecek. Ama bu, uygulanmayacak anlamına gelmez. Kararlar uygulanmak için vardır, hukuk devletinde de kurallar ve hukukun emrettiği hükümler geçerlidir. Dolayısıyla hukuk, anayasa neyi emrediyorsa, Anayasa Mahkemesi kararlarının da uygulanması gerekir.” dedi.

Adaletin figürü bildiğiniz gibi gözü bağlıdır.O gözü bağlı olan adaletin gözünü açmaya çalışmasına kimsenin izin vermememiz lazım. Adalet başta kendi mekanizması itibarıyla da gözünü açmadan, taraflara bakmadan, hak neyse hukuk neyse onu yerine getirmesi milletimizin beklentisidir. Olacak olan hukukun emrettiği şeydir. O da Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcılığı ve hukukun üstünlüğü, hukuk güvenliğidir. Elbete kararlar tartışılır ama uygulama hukukun bir gereği, emridir.”

MİT TIR’larıyla ilgili görüntüleri Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla 5 yıl 10 ay hapis cezası alan ve milletvekilliği düşürülen Berberoğlu’nun başvurusu üzerine AYM, hak ihlali ve yeniden yargılamaya kararı almıştı.

Bunun üzerine yerel mahkeme yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermiş, bir üst mahkeme de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne işaret etmişti.

Berberoğlu’nun avukatları bu gelişme üzerine bir kez daha AYM’ye başvuru yapmıştı. AYm de, Berberoğlu'nun bireysel başvurusu için oybirliğiyle hak ihlali kararı verdi.

“Kanun yapımı parlamentodadır, yargı dağıtımı mahkemededir, sosyal medyada değil”

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesine Twitter üzerinden bir hakaret söz konusu oldu. Sayın Bakan bunu paylaştı. Davada hangi aşamadayız?” sorusuna ise Gül, “İhtiyaç halinde kanunlar parlamentoda değerlendirilir” yanıtını verdi:

Bu alçak ifadeleri kullanan kişinin de hukuk önünde en ağır cezayı alacağına inanıyorum. Hukukun, yargının bu anlamda hak ettiği cezayı vereceği inancımız tamdır. Bu konuda yasalarda da bir ihtiyaç olması halinde, elbette bununla ilgili değerlendirmeler yapılması gerekir. Bu konuda müeyyideleri daha artırıcı, kimsenin ailesini, kişilik onurunu zedelemeyecek ne gibi ağır müeyyideler, ihtiyaçlar varsa bunların da konuşulması tabiidir. Bunların konuşulacağı yer, kanun yapımı da parlamentodadır. Yargı dağıtımı mahkemededir, sosyal medyada değil. Dolayısıyla o mecralarda ilgili şekilde konuşulur ve kararlar alınır."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, annesinin sağlık durumunu paylaştığı tweet’in altına yorum yapan bir kişinin serbest bırakılmasını “Annemle fotomun altına küfreden alçak mahkemeye çıkıyor ve adli kontrolle serbest. Ne yapmalıyım.Bakan olsam ne yazar” ifadeleriyle eleştirmişti.

Ardından Abdülhamit Gül yaptığı açıklamada “Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Burada kanunlar, kurallar, usuller işler; hukuk işler. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.