Son araştırma

Son araştırma

Yapılan son araştırma, öğrencilerdeki ruh sağlığı bozukluklarının, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı riskinin okudukları bölümle ilişkili olabileceğini ortaya koydu.

İrlanda'daki Ulster Üniversitesi (UU) ve Atlantik Teknoloji Üniversitesi'nde (ATU) okuyan 1829 birinci sınıf lisans öğrencisinden veri toplandı. Independent Türkçe'deki habere göre öğrenciler, ruh hali, panik bozukluk, bipolar bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve madde kullanımı gibi bir dizi konu hakkında ayrıntılı tanı anketi doldurdu. Bulgulaa göre pek çok öğrenci üniversiteye bazı ruh sağlığı bozukluklarıyla başlamıştı. Ve daha ilginci belli sorunlardan mustarip olanlar belli bölümlerde yoğunlaşıyordu.

* Beşeri bilimler, sosyal hizmetler ve danışmanlık öğrencilerinin çoğu çocukken olumsuzluk yaşadığını söyledi.

* Küçük yaşta olumsuz deneyimler yaşayanların hukuk veya psikoloji alanına yönelme olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi.

* Tıp, fizyoterapi veya biyomedikal gibi sağlık bilimlerinde okuyan öğrenciler ise en düşük ruh sağlığı ve madde sorunu oranlarına sahip olanlardı.

* Panik bozukluk ve sosyal kaygı oranlarıyla en fazla psikoloji öğrencilerinde karşılaşıldı.

* Eş zamanlı yapılan bir diğer ankette, öğrencilere psikolojik destek alıp almadıkları sorulmuştu. İki anketin sonuçlarına göre, psikoloji öğrencilerine dair şu ifadeler yer aldı: Bu öğrencilerin tedaviye ihtiyaç duyduklarını hissettiklerini söyleme olasılıkları daha yüksekti. Ne var ki, psikoloji öğrencileri ruh sağlığı sorunları hakkında farkındalığa sahip olsalar da profesyonel yardıma başvurmaktan çekiniyor.

* En yüksek uyuşturucu kullanım oranı işletme öğrencilerinde, en fazla alkol tüketimiyse hukuk öğrencilerinde belirlendi.

* Çalışmaya katılan sanat öğrencileri en yüksek depresyon ve DEHB oranını bildirirken, mühendislik öğrencilerinde düşük oranda ruh sağlığı sorunu kaydedildi.

Erkek egemen bir bölüm olan mühendislikte böyle bir sonucun çıkması karşısında araştırmacılar için bu düşük oranların "erkeklerin ruh sağlığı sorunlarını ifşa etme konusundaki isteksizlikleriyle ilgili olup olmadığı" sorusunu yöneltti.

UU ve ATU'da yapılan çalışma, PLOS One adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.