2023 DASK Fiyatları

2023 DASK Fiyatları

Zorunlu deprem sigortası DASK, her yıl konut sahipleri tarafından yenilenmesi gereken bir poliçe türü.

Zorunlu deprem sigortası DASK, her yıl konut sahipleri tarafından yenilenmesi gereken bir poliçe türü. DASK yenileme sürecinde ise en çok merak edilen konuların başında DASK fiyatları geliyor. Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Akyol, 2023’te DASK fiyatlarına ve DASK’a ilişkin bilinmesi gereken diğer konulara dair önemli bilgiler paylaştı.

Neden zorunlu deprem sigortasını yaptırmalısınız?

Işıl Akyol, DASK’a ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Ülkemiz ne yazık ki deprem kuşağında bulunuyor ve geçmiş yıllarda, büyük acıların yaşandığı deprem felaketleri meydana geldi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu, yani DASK bu acıları en hafife indirmek amacıyla kurulan bir yapı ve tüm konutlar için DASK yaptırmak zorunlu. DASK sigortası yaptırmanın birçok avantajı olsa da bunların başında deprem nedeniyle doğabilecek hasarlara karşı evi güvence altına almak tabii ki ilk sırada. Bu noktada da merak edilen ilk soru, zorunlu deprem sigortası neleri karşılar sorusu oluyor. DASK, depremde doğan mali hasarları karşılar. Buna ek olarak konutun kullanılamayacak hale gelmesi durumunda depremzedelere destek olur. Bunların dışında, depremde meydana gelen teknik sorunların iyileştirilmesini de kapsar.

DASK fiyatı 2023’te ne kadar oldu?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu, poliçe fiyatlarına yıllık olarak güncelleme yapıyor. Konut ve işyerlerini deprem riskine karşı koruyan DASK’ın 2023’le birlikte güncel fiyatı değişti. Konut sahiplerini yakından ilgilendiren DASK yenileme ücret seviyesi betonarme yapılarda 3016 TL olarak belirlendi. Betonarme dışındaki yapılarda ise bu fiyat 2080 TL oldu. Tabi ki DASK ödeme işlemi öncesinde farklı sigorta acentelerinden teklif almak avantaj sağlayabilir. DASK poliçe sorgulama ve DASK ödeme işlemi online olarak yapılabiliyor. Deprem sigortası fiyatları belli bir seviyede olsa da, konut sahiplerinin bu süreçte en iyi teklifi alması avantajlar yaratabilir.

DASK fiyatları kadar merak edilen diğer bir konu da DASK’ı kiracı mı yoksa ev sahibi mi yaptırmalı oluyor. DASK hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından yaptırılabilir.

Zorunlu deprem sigortası fiyatları nasıl belirleniyor?

Devletin hem konut hem de işyerleri için zorunlu tuttuğu DASK fiyatlandırmasında farklı faktörler söz konusu olabiliyor. DASK fiyat hesaplama sürecinde iki temel kriter var, bunlardan ilki yapı türü. İkincisi ise deprem risk bölgesi.Türkiye’de 7 farklı risk bölgesi bulunuyor ve 2 farklı yapıya göre her konut için deprem sigortasının fiyatı farklı olabilir. DASK primi hesaplamasında teminat tutarı ile tarife çarpılarak sonuç elde ediliyor. Konutun yapı tarzı, metrekare birim maliyeti gibi kriterler de burada önemli. Kamu ve özel bankalar üzerinden yapılabilen DASK sigortası fiyatları içinde, en uygun koşullarla teklif almak için online olarak sigorta acenteleri üzerinden başvuru yapılabilir. DASK sorgulama ve DASK için gerekli evraklar hakkında bilgi edindikten sonra, herkes DASK işlemini internetten gerçekleştirebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.