Zırhlı araç kazaları için TBMM’ye  çağrı

Zırhlı araç kazaları için TBMM’ye çağrı

Şırnak’ın İdil İlçesinde bir çocuğun zırhlı polis aracının çarpması sonucu ölmesi tepkilere neden oldu. Bölgedeki 14 baro Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin zırhlı araç kazalarını araştırması çağrısı yaptı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Son yıllarda özellikle Güneydoğu’daki kentlerde sıkça yaşanan zırhlı araç kazalarından biri de Şırnak’ın İdil ilçesinde meydana geldi. Bu kez 7 çocuklu Miroğlu ailesinin en küçük çocuğu Mihraç Miroğlu kaza kurbanı oldu. 

Bölgedeki 14 baro, yayınladıkları ortak açıklamada; zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaştırılmaya çalışıldığını belirtti ve etkin soruşturma çağrısı yaptı.

Kazadan sonra Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van Barolarından yapılan ortak açıklamada açıklamada; “Şırnak ili İdil İlçesi’nde zırhlı aracın çarpması sonucu 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu, yaşamını yitirmiştir. Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir. Adli ve idari makamların tarafsız ve etkili soruşturma yürütmesini talep ediyoruz” denildi.

14 Baro adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Şırnak ili İdil İlçesi’nde zırhlı aracın çarpması sonucu 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu, yaşamını yitirmiştir. Bu ölüm, bölgemizde zırhlı araçlardan kaynaklı ilk ölüm olmadığı gibi maalesef son da olmayacaktır.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde zırhlı araç çarpmalarına ilişkin 2019 yılında hazırlamış olduğu rapora göre; son 10 yılda 16’sı çocuk, 36 kişi hayatını kaybetmiş. 85 kişi de yaralanmıştır.

2019’da paylaşılan bu rapordan sonra Şırnak, Batman, Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde benzer ölüm ve yaralanma olayları yaşanmaya devam etmiştir. Bu zırhlı araçların kullanımından sorumlu kurum ve kişilerin öngörülebilir risk ve tedbirler kapsamında gerekli önlemleri almaları ve sorumluluklarını yerine getirme hususunda gerekli özeni göstermediklerini ortaya koymaktadır.

Zırhlı araç ölümleri sıradanlaşmamalıdır. Biz imzası bulunan barolar olarak; öncelikle yaşamını yitiren Mihraç Miroğlu’na rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun zırhlı araçların neden olduğu kazalarla ilgili alt komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını, yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili soruşturma yürütmesini talep ediyor. Mihraç Miroğlu’nun ölümü dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.