Zap suyunda tehlikeli yolculuk

Zap suyunda tehlikeli yolculuk

34 yıldır özlemle bekledikleri asma köprüyü Zap Suyuna kaptıran Üzümcü köyü sakinleri 5 aydır yeni bir köprü yapılmasını bekliyorlar. Evlerine gidebilmek için büyük tehlikeleri göze alan vatandaşlar yetkililerden destek bekliyor.

ZEKİ DARA / HAKKARİ OBJEKTİF HABER 

Hakkari– Çukurca karayolu üzerindeki Zap vadisi içinden akan Zap suyu bahar aylarında yağışlar nedeniyle debisi yükselince hem can alıyor hem de vatandaşlara büyük zarar veriyor.

Kent merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Üzümcü (Dezê) köyünün Derav mahallesi 34 yıldır özlemle beklediği asma köprüye geçen yıl kavuştu. Köy sakinlerinin iddiasına göre standartla uygun yapılamayan köprü 5 ay önce Zap’ın azgın sularına kapılıp yıkıldı.

Köprüleri yıkıldığı için bağ ve bahçelerine geçemeyen vatandaşlar çareyi teleferikte buldular. Büyük tehlikeleri göze alarak teleferik ile ulaşımlarını sağlayan köy sakinleri 5 ay önce yıkılan köprülerinin bir an önce yapılmasını istiyorlar

Köy sakinlerinden Piruze Çiftçi, 34 yıldır bekledikleri asma köprünün geçen yıl sonbaharda yapıldığını ancak nisan ayında suyun debisi yükselince köprünün yıkıldığını söyledi.

Müteahhitti suçlayan Çiftçi, “Köprüyü yapan kişiyi defalarca düşük yapıyorsunuz diye uyarıyorduk. Ancak müteahhit köprüyü garantili yaptığını iddia edip bizi kandırdı. İlk baharla birlikte su vurdu 34 yıldır beklediğimiz köprü yapıldıktan 6 ay sonra yıkıldı. Kelek ile gidip geliyoruz. Çok zordur çok zor. Sebzemiz var karşıda hastamız oluyor. Korkuyoruz. Ama mecburuz. Su çamurludur. Çocuklarımız var. Ama mecburuz. Bazen suyun debisi çok yükseliyor. Biz köprümüzün bir an nce yapılmasını bekliyoruz” dedi. 

Asya Yılmaz isimli kadın da suyun karşısına geçmek için büyük tehlikeleri göze aldıklarını belirterek,  İlkbaharda su seviyesi yükselince köprü yıkıldı. Çocuklarımız buradan gelip gidiyor. Büyük bir tehlike var. Çocuklarımız suya düşüyor. Biz çok mağduruz. Bize bir an önce köprü yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Köyün gençlerinden Hamza Çiftçi ise “Bahar aylarından beri köprümüz yıkılmış. Biz gidip gelemiyoruz. Zap suyunu teleferikle geçiyoruz. Başka bir şansımız yok yetkililerden bir an önce bize bir köprü yapmalarını bekliyoruz. Çocuklarımız için büyük bir tehlike var. Talebimiz bir köprüdür.” dedi.

z5.jpg

z4.jpgz1.jpgz3.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.