Yunanistan ve Fransa tatbikatta, Pentagon: Endişeliyiz

Yunanistan ve Fransa tatbikatta, Pentagon: Endişeliyiz

Yunanistan ve Fransa Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşanan gerilim sebebiyle bölgede ortak tatbikata başlarken, ABD Savunma Bakanlığı "endişeliyiz" açıklaması yaptı.

Fransa, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim nedeniyle Doğu Akdeniz'de iki Rafale savaş uçağı ve bir deniz fırkateyni konuşlandırıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'yi bölgede petrol ve doğalgaz aramalarını durdurmaya çağırmıştı. 

Rakip arama hakları konusunda Kıbrıs çevresinde de gerilimler var. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan, bölgede Türkiye kontrolündeki kuzey Kıbrıs için bu tür hakları kabul etmemektedir.

BBC'nin haberine göre Fransa da Libya'daki kriz nedeniyle Türkiye ile anlaşmazlığa düşüyor.

Türkiye, Trablus'ta BM tarafından tanınan hükümete askeri yardım yaparken, Fransa, Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri General Halife Hafter güçlerini destekliyor. Rusya ve BAE, General Hafter'in ana silah tedarikçileri arasında.

Pentagon'dan açıklama: Gerilim azalmalı

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman ise bugün yaptığı açıklamada "EYunanistan ve Fransa deniz kuvvetlerinin Akdeniz'in doğusunda ortak tatbikat düzenlemesinden endişe duyduklarını" kaydetti

Fransa ve Türkiye'nin, NATO içinde ABD'nin son derece önemli müttefiki olduğunu kaydeden Hoffman, şunları ekledi:

"Gerilimin azalmasını istiyoruz. Onların işbirliğine devam ederek daha az elverişli koşullarda savaş gemilerini veya uçaklarını kullanma ihtiyacını öngörmeyen çözüm bulmasını istiyoruz."

Erdoğan'ın son açıklaması: Cevabı aldılar 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 75. Yıl Cumhuriyet Anfi Tiyatro ve Kültür Merkezi'nde AK Parti 19. Kuruluş Yıl Dönümü programında konuştu.

Erdoğan Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin yaptığı son dakika açıklamasında "Oruç Reis'imize sakın saldırmayın, saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar" dedi ancak şu an itibariyle cevabın içeriğiyle ilgili bir bilgi verilmedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.