Yüksekovalı Kayakçılar: Pist istiyoruz

Yüksekovalı Kayakçılar: Pist istiyoruz

Dünya ve Balkan yarışlarında Türkiye’yi temsil eden sayısız kayakçının yetiştiği Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kayakçılar imkansızlıklardan yakınıyor. Kar kalınlığının dünya standartlarının üstünde oluğu ilçenin kayakçıları rahatça kayak yapabilecekleri

HAKKARİ OBJEKTİF HABER/YÜKSKEOVA

 Yıllardır hem Türkiye; hem Dünya hem de Balkanlarda düzenlenen kayak yarışlarında dereceye giren çok sayıda kayakçının bulunduğu Yüksekova’da profesyonel kayakçılıkla uğraşan sporcular rakipleri ile yarışabilmek için ilçeye modern bir kayak pisti yapılmasını istiyorlar. 
Yüksekova - Şemdinli yolu üzerinde bulunan Güçlü (Peylan) Köyü’nün dağlık kesimindeki pistsiz alanda kayak antrenmanı yapıp yarışmalara hazırlanan ve aşırı soğuklardan etkilenen sporcular kar motoru ile alanın bin 500 metre ilerisinde bulunan 112 acil servisi ekiplerine ulaştırılıyor.
Bir çok dalda Türkiye’yi temsilen uluslararası yarışmalara katılan Yüksekovalı kayakçılar; yetkililere seslenerek bir an önce ilçeye modern bir kayak tesisi yapılması gerektiğini belirttiler.  
Eksi 20 dereceyi bulan soğuk havada il birinciliği için yarışan kayakçılar yarış öncesi ve sonrasında soyunacak bir kabinin, dinlenecekleri bir tesisisin bulunmamasından şikayetçi oldular. 

Evindar Kesici isimli kayakçı batıdaki rakiplerine göre daha kötü koşullara sahip oldukları belirterek, “Hem öğrenciyim hem de kayak sporu ile ilgileniyorum. Biz yarışlara gidiyoruz. Bizim imkanlarımızı iyi değil batıdakilerin imkanları bizden daha iyi kayak merkezleri var, ama bizim bir çadırımız bile yok. Dinlenmek gibi bir şansımız yok. Yarışları bitirdiğimizde sağlıkçılar bizi ambulanslara götürüyorlar ” şeklinde konuştu. 

6 yıldır kayakçılık yaptığını anlatan Mervan Mert isimli sporcu ise, "Soğuk havada antrenmanlara çıktığımızda, üzerimize giyecek doğru dürüst malzememiz yok. Birçok arkadaşımız normal kıyafetleriyle antrenmanlara katılıyor. Erzurum’da yarışmalara gideceğiz. Ama malzememiz yok. Eğer Yüksekova’da imkanlar artırılsa olimpiyatlara katılıp başarılı olma şansımız bile olur” dedi. 
Olimpik sporu Fikret Ören ise iki defa Kanada’da bir defa da Fransa’da düzenlenen olimpiyatlara katıldığını belirterek, 37 yıllık kayakçı olarak şuana kadar kendi imkanları ile yaklaşık bin Yüksekovalı gence kayak eğitimi verdiğini söyledi. 

‘Yüksekova’da çok başarılı kayakçılar var’ diyen Ören; imkan tanınması halinde hem dünya şampiyonasında hem olimpiyatlarda büyük başarılara imza atacaklarını söyledi ve ekledi: “Yaklaşık 50 sporcumuz çeşitli dallarda yarışmalara katılıyor. Destek verilse, tesis yapılsa malzeme verilse biz daha büyük başarılara imza atarız. Bazı sporcularımız şuanda milli takımımız adına İtalya’da bazıları da Avusturya’da yarışıyorlar. Ama bunu hep kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Yüksekova’da bulunan bu kar dünyanın bir çok ülkesinde ‘Beyaz Altın’ olarak anılıyor.  Burada bulunan kar ve dağlar başka bir yerde bulunmaz. Ama destek verilmiyor. Burası sahipsizdir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
150 Yorum