Yüksekova'daki atölye 35 kadına umut oldu

Yüksekova'daki atölye 35 kadına umut oldu

Zeliha ve Nejdet Cankurtaran çifti, sahip oldukları tek dikiş makinesiyle Yüksekova'nın bir köyünde kurdukları tekstil atölyesiyle 35 kadına istihdam imkanı sağladı.

İşsizlik nedeniyle göç ettikleri İstanbul'da, çalıştıkları tekstil atölyesinde tanışıp evlendiği eşi Nejdet Cankurtaran’ın, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Köprücük (Kerpêlê) köyüne yerleşen Zeliha Cankurtaran, eşiyle birlikte sahip oldukları bir dikiş makinesiyle kurdukları atölyeyi köydeki diğer kadınlar için ekmek kapısına dönüştürdü.
 
7 yıl önce kurdukları atölyeyi zaman içerisinde büyüten Cankurtaran çiftinin atölyesinde, bugün 35 kadın çalışıyor. Çift, atölyelerinde çalışan kadınların sayısını her geçen yıl daha da artırma hedefinde.
 
Ailesinin işsizlikten kaynaklı Sivas'tan İstanbul'la göç eden yüz binlerce aileden biri olduğunu dile getiren Zeliha Cankurtaran, göç ve işsizlik ile başlayan yaşamlarının Yüksekova'nın bir köyünde istihdam sağlamaya dönüştüğüne dikkat çekti.
 
Eşinin de işsizlik nedeniyle İstanbul’a göç etmesinden dolayı, “İkimizi buluşturan işsizlik oldu” diyen Cankurtaran, evlendikten kısa bir süre sonra eşiyle Edirne'ye gidip, tekstil sektöründe çalıştıklarını, sonrasında ise Yüksekova'ya dönme kararı almalarıyla 7 yıldır burada olduklarını anlattı.
 
Köprücük köyüne geldiklerinde ellerinde sadece tek tane dikiş makinesi bulunduğunu paylaşan Cankurtaran, en iyi anladıkları işi sürdürme gayretiyle köyde kendilerine ait olan bir yeri atölyeye dönüştürüp işe başladıklarını belirtti.
 
"7 yıldır burada işimizi büyüterek çalışıyoruz. Tekstil atölyesinin köyde kurulmasının getirisi çok oldu. Ulaşım, yemek, elektrik, kira açısından kazancımız yüzde yüz oldu. Ekonominin kötü gidişatına rağmen büyümeye devam ediyoruz" diyen Cankurtaran, atölyelerindeki dikiş makinesi sayısını şimdi 30'a çıkarıldıklarını ifade etti.
 
Kurdukları atölye ile aynı zamanda ilçenin ekonomisine de katkı sunduklarını ifade eden Cankurtaran, şunları söyledi: "Gençler büyükşehirlere göç etmek yerine kendi bulundukları yerde, kendi öz güçleri ile ayakta durabilirler. Burada 35 kadın çalışıyor. Hepsi de ekonomik özgürlüklerini kazanma uğraşında. Kadının gücü üretimde kendini gösteriyor burada. Biz de kadının üretimindeki gücü ile büyüdük." 
 
Ürettikleri ürünleri ilçe merkezindeki esnafa sattıklarını aktaran Necdet Cankurtaran ise, burada ürettikleri malları yine bura insanının beğenisine sunduklarını dile getirdi. Kendilerine destek olmak için esnafın da, başka yerlerden malzeme getirtmek yerine Yüksekova'da ürettikleri kendi malzemelerini tercih etmesini beklediklerini söyleyen Cankurtaran, yaptıkları üretimle ilçe sakinlerine örnek olmak istediklerini kaydetti. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum