Yüksekova'da renkli misafirleri: İlk kez flamingolar görüntülendi

Yüksekova'da renkli misafirleri: İlk kez flamingolar görüntülendi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesin de ilk kez flamingo sürüsü görüntülendi. Doğa Koruma Milli Parklar ekipleri, 10'a yakın flamingoyu kayıt altına aldı.

 

 


Cumhurbaşkanı kararıyla 2019'da "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Nehil Sazlığı, göç yolları üzerinde olması nedeniyle yılın belli dönemlerinde onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Çetin geçen kışın ardından karların erimeye başlamasıyla su seviyesi yükselen sazlıkta, Ak leylek, kızılbacak, bayağı aynak, kara çaylak, karabaş martı, küçük akbaba, çamurcun, çıkrıkçın, akça cılıbıt, çulluk, şahin, yaban ördeği, gri ve beyaz balıkçıllar gibi türler izlenebiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı 14'üncü Bölge Müdürlüğü'nün koruma ve kontrol ekiplerinin alandaki koruma çalışmaları sayesinde, tür ve popülasyonun artırılması hedefleniyor.  Bu yıl bu sulak alanı güvenli bulan 10'ya yakın flamingo Nehil Sazlığı'nda konakladı. Flamingoları gören Celal Bakıroğlu, "Bölgede birçok kuş türünü görüyoruz. Fakat ilk defa flamingoları burada gördük. Biz de araçlarımızdan inip fotoğraf çekmek istedik" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri de Hakkari bölgesinde daha önce görünmeyen flamingoları kayıt altına aldı.


FLAMİNGO

Flamingo, ya da allı turna Phoenicopteridae familyasını oluşturan kuşların ortak adıdır. Yaşayan üç cins içinde sınıflandırılmış altı türü bulunur. Ancak biyologların en yeni verdiği sonuçlara göre Avrupa türü, Rosa türü ve kendi içinde ve çaprazlama üreyebildiklerinden 2 alt türü olan Küba türü olarak türlendirilir. Uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptir. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagasının olması ve bunun üst kısmıyla daldırıp da yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptirler.
Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşarlar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlere gelirler. Örnek olarak tuz gölleri ya da alkalik içerikli göller verilebilir. Bu kuş türü tuzlu ve sodalı sığ sularda yaşar. Bunların dışında ısı farklılığının aşırılıklar gösterdiği durumlara da katlanabilirler. Bulundukları ortamda kuş gruplarının birey sayısı 1 milyonu bulabilir.

Genelde yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklı hayvanları, karınca larvası ve yosun yerler. Aşağı doğru eğik gagaları sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabilirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.