Yüksekova'da köylülerden kanalizasyon suyu tepkisi: Hayvanlarımız telef oluyor

Yüksekova'da köylülerden kanalizasyon suyu tepkisi: Hayvanlarımız telef oluyor

Hakkari'nin Yüksekova İlçesinde, kanalizasyon suyu nedeniyle birçok hayvanları telef olduğunu söyleyen Aksu köyü sakinleri, yetkililerin biran önce buna çözüm getirmelerini istedi.

İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Aksu köyü yakınında gecen büyükçayı deresine akan kanalizasyon suyu nedeniyle hayvanlarını su ihtiyacını karşılayamadıklarını belirten köy sakinleri yetkililer bu duruma çözüm getirmezse hayvanlarının zehirlenip telef olacaklarını söyledi. 

 İlçe merkezinde yapılan kanalizasyon şebekesinde akan atık suyu Büyükçay nehrine akıyor. Çay üzerinde bulunan yaklaşık 10 köyün tarım ve hayvanlar için su ihtiyacını karşıladıkları nehirde artık hayvanlarını ve tarım arazilerini kirli su yüzünden ihtiyaçlarını karşılamadıklarını belirten köy sakinleri tepki gösterdi.

 ‘HAYVANLARIMIZ SUSUZ KALDI’

Yılardır hayvanlarının bu nehirde su ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Hamdullah Akdoğan, “Yazın nehirde balık tutuyoruz, serinlenmek için yüzüyoruz. Ancak ilçe merkezine yapılan kanalizasyon suyu bu nehre akıyor. Artık ne yüzüyoruz, ne balık tutabiliyoruz. Pis kokudan dolayı evlerimizden dışarıya çıkmaz duruma geldik.  Yıllardır hayvanlarımızı bu nehirde su ihtiyacını karşılıyorduk. Kanalizasyon suyu nedeniyle hayvanlarımızın su ihtiyacını karşılayamaz duruma geldik.” dedi.

‘ÖNLEM ALINMAZSA HAYVANLARIMIZ TELEF OLACAK’

Eğer önlem alınmazsa hayvanlarının telef olacaklarını belirten Akdoğan, “Bu nehir kirlendikten sonra hayvanlarımızı köydeki sondaj suyu ile su ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 300 büyükbaş 3 Bin’ye yakın ise küçükbaş hayvanları şuan zor durumda. Nehir kenarındaki otlarımızı kokudan dolayı biçemiyoruz.” dedi.

‘NEHİR KULLANILMAZ DURUMA GELDİ’

İlçenin bütün pisliği nehrin içine aktığını belirten İslam Akdoğan, “Kent merkezinde yapılan altı yapı çalışmaları ve kanalizasyon borularında akan pislik nehrin içine akıyor. Nehir kullanılmaz duruma geldi. Yaklaşık 10 köyün tarım ve hayvanların su ihtiyacını bu nehirde karşıladıklarını belirten Akdoğan, “Artık hayvanlarımız su ihtiyacını karşılayamıyor. Yetkililerden bu duruma bir çözüm getirmelerini istiyoruz. Çocukluğumuz bu nehrin kenarında geçti. Yazın balık tutar, ot biçerken sıcaklıklardan dolayız nehre girip serinliyorduk.”dedi.

"30 KOYUN PİS SUDAN HASTALANARAK TELEF OLDU’

Köyün çobanı Hacı Arslan, “Yaklaşık bir aydır nehrin içine akan kanalizasyon atığı nedeniyle birçok hayvanlarımız kirli su yüzünde hastalanarak telef oldu. Başka su olmadığı için mecburen hayvanlarımızı bu nehirde su ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Özellikle hayvanların dudak kenarları pis sudan dolayı yara kaplamış, hayvanlar hastalık yüzünde yeterince otlanamıyor. Şuana kadar pis sudan dolayı yaklaşık 30 tane hayvan telef oldu.” dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, “Kanalizasyon meselesinde artıma sisteminin yapılmamasıdır. Nehil çayına giden sular hayvanlar ve tarım arazileri için kullanılan sudur. Zap suyundan Irak’a kadar bu hayvanların hepsinin zehirlenmesi ve ölmesi söz konusudur. Onun için bir arıtma tesisin suratla yapılması gerekir." dedi.

Kaynak:Yüksekovahalkınsesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.