Yüksekova'da dört kişiyi öldüren polis 'bölgeye uyum sağlayamamış'

Yüksekova'da dört kişiyi öldüren polis 'bölgeye uyum sağlayamamış'

Yüksekova'da 8 Ekim 2016’da kobra tipi zırhlı araçtaki makineli tüfekle 4 kişinin ölümüne 2 kişinin de yaralanmasına neden olan polis memuru İ.M’ye verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı.

11 yıllık hapis cezasının gerekçeli kararında, polisin ‘acemi olması’, ‘çalışma koşullarının zorluğu’, ‘bölgeye uyum sağlamaması’ ve ‘yorgun düşmesi’ gibi gerekçeler de olaya neden olan unsurlar arasında sayıldı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Oral’ın haberine göre, zırhlı aracın emniyet müdürlüğünden çıktığı andan itibaren ateşe hazır vaziyette bulunduğunun kaydedildiği kararda, bu durumun da istemsiz atış yapma riskini artırdığı ve yüksek emniyet riski oluşturduğu belirtildi.

Kararın gerekçelerinde, “Sanığın olaydan kısa bir süre önce olayın olduğu bölgede görevlendirilmiş olması, sanığın olayda kullanılan kobra tipi araçların kule ve silah sistemleri üzerine oldukça kısa süreli ve yetersiz sayılabilecek bir eğitim almış olması, olay günü ve öncesinde bölgedeki yoğun terör olayları nedeniyle uzun saatler mesai yapmış, uykusuz kalmış ve yorgun olması, dolayısıyla sanığın meslekte deneyimsizlik, bölge şartlarına uyum sağlayamama ve yorgunluk gibi etkenler nedeniyle otokontrolünü yitirmiş ve dikkatini toparlayamamış olabileceği, bu nedenlerle de kastı olmaksızın hareket ederek kuleyi yönlendirirken, tetiğe basarak silah sisteminin ateş almasına neden olduğu anlaşılmıştır” denildi.Kararın ardından, halen tutuklanmayan sanık polisin avukatları müvekkillerine verilen hapis cezasını fazla bularak kararı temyize götürdü.

NE OLMUŞTU?

Olayla ilgili olarak kulede görevli polis İ.M. hakkında, “Bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak” suçunu işlediği için dava açıldı.

Ancak, can güvenliği gerekçesiyle Hakkâri’deki dava, Diyarbakır’a taşındı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alınan dava, 11 Ekim 2018 tarihinde sonuçlandı.

Mahkeme, polis memuru hakkında, ‘Bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümü ve yaralanmasına sebep olmak’tan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verdi. Olayda, 15 yaşındaki Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen yaşamını yitirdi, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya isimli kişiler de yaralandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.