Yüksekova'da Bir makine ile tekstil atölyesi kurdular

Yüksekova'da Bir makine ile tekstil atölyesi kurdular

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Köprücük Köyünde yaşayan Zeliha-Nejdet Cankuran çifti kendi imkânlarıyla köyde tekstil atölyesi kurdu.

Yüksekova’nın Köprücük köyünde 6 yıl önce kurulan tekstil atölyesinde, halk eğitim merkezine bağlı 30 kadın kursiyer dikiş-nakış kursu görüyor. Yaklaşık 20 yıl önce işsizlik nedeniyle İstanbul’a giderek tekstil sektöründe çalışan Zeliha Cankurtaran ve eşi Nejdet Cankurtaran, yıllar sonra geri döndükleri Köprücük köyünde bir dikiş makinesiyle başladıkları işi iki yıl içinde büyüttü. Tekstil atölyesine dönüştürülen iş yerinde, Yüksekova Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı 30 kursiyer eğitim görürken, kursiyerlerin kurs sonunda sertifika alacağı ve kendi iş yerlerini kurma imkânına kavuşacakları belirtildi.

Tekstil atölyesinde başarılı ürünler üreten kursiyerler, ürünlerin satılmamasından yakınıyorlar. Yaptıkları ürünlerin ellerinde kaldığını ifade eden kursiyerler, hem Yüksekova esnafına çağrıda bulundular hem de yetkililerden destek beklediklerini söylediler. Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde bir makine ile başladığını söyleyen atölye sahibi Ercan Cankurtaran, Kaymakamlık’tan aldığı destek ile işlerini biraz daha geliştirdiğini söyledi.

gp.jpg

'SATIŞLARIMIZ OLURSA İŞLERİMİZ BÜYÜR'

Kaymakamlığın verdiği destekle 3 makine aldığını belirten Cankurtaran, “2 sene Edirne Uzunköprü ilçesinde çalışmaya devam ederken kaymakam bize doğuda daha güzel şeyler yapacağımıza inandığınıu söyledi. Biz de buraya taşındık. Yüksekova Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne bağlı kursiyerlere makine işlerini ve diğer işleri öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimize bu mesleği kazandırmak için onları eğitiyoruz.

Atölyede eşofman, penye, eşofman takımları, kapüşon gibi ürünleri çıkartıklarını söyleyen Cankurtaran, ” 15-20 tane makinamız var, baskı makinamız var. İlerde daha büyütmeye çalışıyoruz. Burada en büyük sıkıntımız ürünlerimizin satışı. Satışlarımız olursa işlerimizi büyütebiliriz. 100 elamana kadar büyütme durumumuz var” dedi. Kıt imkanlarla köyde açtıkları atölyede çıkarttıkları ürünleri çok az sayıda satabildiklerini söyleyen Cankurtaran, “ Müşteri bulamıyoruz. Buradaki esnafların İstanbul’da, Bursa’da aldıkları aynı malzemeler bizde de var. Biz daha ucuz fiyatla satıyoruz” şeklinde konuştu. Yüksekovalı esnaflara çağrıda bulunan Cankurtaran, “Gelsinler, burdaki insanları kalkındırsınlar. Daha faydalı olur” ifadelerini kullandı.
Halk Eğitim Mürdürlüğü tarafından usta öğretici olarak görevlendirilen atölye sahiplerinden Zeliha Cankurtaran, “Daha önce konfeksiyonlarda çalışıyordum. Evlendikten sonra eşimle beraber kendimizce birşeyler yapmaya çalıştık. Bugüne kadar geldik. Şuan öğrencilerimiz var onlara da öğretmeye çalışıyoruz. Bu fikir eşimden çıktı. Kendi köyümüzde küçük bir atölye açalım, çalışalım bakalım sonu nere varacak diye başladık” dedi.

o-003.jpg

'EV İŞLERİNİ BİTİRDİKTEN SONRA GERİ KALAN VAKTİMİ ATÖLYEDE GEÇİRİYORUM'

Bu işte yavaş yavaş kendini geliştirdiğini söyleyen usta öğretici Cankurtaran, “6 yıldır köyde açtığımız bu atölye de 30’a yakın öğrenci ile devam ediyoruz. Şuandan daha iyi ürünlerin kalıplarını kendimiz çıkarıyoruz” sözlerini kaydetti. Kursiyerlerden Nazife Tekin ise “2 yıldır bu kursa katılıyorum. Tek amacım birşeyler öğrenmektir. 4 çocuğum var, evdeki işleri bitirdikten sonra geriye kalan bütün zamanımı atölyede makina ve nakış işlemleri öğrenmeye çalışarak geçiriyorum. Köyde olması daha güzel. Merkezde yada başka bir yerde olsaydı gidemezdik. Bu fırsat ayağımıza kadar gelmiş" dedi.

3 sene istanbul’da çalıştığını ve kazandığı paranın hepsinin kira, su ve elektiğe verdiğini belirten kursiyerlerden Feleknaz Bilin ise, “Bize birşey kalmıyordu ancak kendi köyümüzde bizi birçok masraftan kurtarıyor. Burada her çeşit makina var. İstediğimiz şey burasının büyütülmesi. Biraz daha imkanlar verilirse biz de daha çok güzel işler çıkartabiliriz. Elimizde böyle bir iş imkanın olması bizi çok mutlu ediyor. Köyde ev işleri dışında yapılacak birşey yok fakat yanı başımızda böyle bir iş imkanın olması bir yanda sanat öğreniyor diğer yanda ekonomik özgürlüğümüzü kazanmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YAĞAN'DAN ESNAFLARA ÇAĞRI

Yüksekova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Yağan ise, “Zeliha ve eşi Ercan Cankurtaran kendi imkanlarıyla köyde açtıkları atölyede eğitim görmek üzere, biz de Zeliha Cankurtaran’ı görevlendirdik. 17 kursiyer verdik, yıl sonunda kursiyerlerimize el sanatları ve giyim sertifikalarını vereceğiz” dedi. Atölyede çıkan ürünlerin alınması, Yüksekovalı esnaf ve iş adamlarının desteklemeleri gerektiğini söyleyen Recep Yağan, “Atölyenin fiziki ve yer konusunda desteklenmeleri lazım. Yüksekova’da en iyi çalışan kurslarımızın başından geliyor” şeklinde konuştu.

io-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.