Yüksekova'da 100 yıllık değirmen ile mısır öğütüyor

Yüksekova'da 100 yıllık değirmen ile mısır öğütüyor

Ailelerinden miras kalan 100 yıllık su değirmenini kaderine terk etmeyen Yüksekovalı Mehmet Kartal, gelişen teknolojiye rağmen suyla döndürdükleri çarklarda mısır öğütüyor.

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş köyünde bulunan 100 yıllık su değirmenini işleten bir ailenin 4'üncü kuşağı Mehmet Kartal, öğütülmek üzere getirilen her 50 kilogram buğday karşılığında; ücret olarak para yerine belli miktarda buğday alıyor.

Babalarından kalan su değirmenine sahip çıkan Mehmet Kartal, değirmende öğütülen mısır ve buğdaydan elde edilen unun, makinelerde üretilen undan daha lezzetli olduğunu belirtti. 

Kartal, “Günün ilk ışıklarıyla işimin başına geçiyorum. Babam bize değirmenciliği öğretti. Bende bu geleneği sürdürmeye çalışıyorum. 40 yıldır yaptığım tek iş su değirmeninde çalışmaktır. Bu gelenek kaybolmasın diye çocuklarıma öğretiyorum" dedi.

Her yıl değirmene mısırlarını getiren çiftçi ve köy muhtarı Haşim Kartal, geleneksel yöntemlerle un elde etmekten memnun olduğunu belirterek, "Su değirmeni yaklaşık 100 yıldır devam ediyor. Dedelerimizden kalan meslektir. Hala da devam ediyor. Köylülerin ihtiyacı görülüyor. Yaz kış demen çalışıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.