'Yüksekdağ, aynı fiilden dolayı iki defa yargılanıyor'

'Yüksekdağ, aynı fiilden dolayı iki defa yargılanıyor'

Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı duruşma yarın Ankara'da görülecek. Basın toplantısında konuşan avukat Uçar, "Yüksekdağ'ın yaşadığı hukuksuzluklar siyasal rejimin yargı üzerindeki dolaysız etkisidir"dedi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın davası yarın Ankara'da görülecek.

Yüksekdağ'ın avukatları Sezin Uçar ve Ezgi Güngördü, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile birlikte HDP Genel Merkezi'nde bir basın açıklaması yaptılar.

Avukatlar, Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı fiiller nedeniyle yeniden tutuklu olarak yargılandığını söylediler.

Açıklamada 20 Eylül 2019 tarihinde Figen Yüksekdağ hakkında, hali hazırda 4 yıla yakın süredir tutuklu yargılanmakta olduğu 6-7-8 Ekim olayları sebebiyle, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/146757 Numaralı soruşturma dosyası kapsamında, müvekilleri için de Selahattin Demirtaş ile birlikte yeniden tutuklama kararı verildiği hatırlatıldı. Bu soruşturma dosyasında Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın şüpheli olmadığını, 6-7-8 Ekim olayları sonrası HDP MYK tarafından atılan tweet gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını, soruşturma başladıktan sonra milletvekillerin dosyalarının ayrıldığı belirtildi:

"Yüksekdağ hakkında da ayrıma kararı verilmiş olup ayrılan soruşturma dosyası Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 yıldır zaten yargılama konusudur. Bir diğer ifade ile müvekkilimizin ikinci kere tutuklu konumda olmasına sebep olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dosyası HDP’nin milletvekili olmayan diğer MYK üyeleri için devam eden ve 2014’ten tutuklama kararına kadar olan sürede de herhangi bir gelişme olmayan bir dosyadır. Tutuklama tarihinde dosyada gizlilik kararı alınmış olup dosya içeriği hakkında daha fazla bilgimiz bulunmamaktadır.

"Müvekkilimiz Yüksekdağ, aynı fiilden dolayı iki defa yargılanan, dahası aynı fiil nedeniyle hakkında iki tane tutuklama kararı verilen tek siyasetçidir. Tutuklama kararına karşı her ay, 'aynı fiilden dolayı iki kere yargılama olmaz' (Non Bis İn İdem) ilkesi gerekçe gösterilerek itiraz yapılmakta olup tüm itirazlarımız matbu gerekçelerle reddedilmektedir. İlk itiraz sonrası verilen ret kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştır. Mayıs 2020’de Adalet Bakanlığı tarafından başvuru dosyasına görüş bildirilmiştir. Bakanlık görüşünde, soruşturma dosyasının 6-7-8 Ekim olaylarına ilişkin olduğu; ancak tutuklama gerekçesi olan suçlamaların farklı olması nedeniyle tutuklama tedbirinin meşru bir amacının bulunduğu ve ölçülü olduğu değerlendirilmiştir."

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile tutuklandı. Hakkında 40’tan fazla fezleke düzenlenen Yüksekdağ'ın hali hazırda devam eden biri Silvan’da üçü Ankara’da olmak üzere 4 yargılaması bulunuyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılması sonrası Yüksekdağ’ın milletvekilliği ile birlikte parti genel başkanlığı ve parti üyeliği de düşürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.