Yüksek lisans için yurtdışına öğrenci gönderilmeyecek

Yüksek lisans için yurtdışına öğrenci gönderilmeyecek

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, yüksek lisans için bundan böyle yurtdışına öğrenci gönderilmeyeceğini açıkladı.

 Yurtdışı yüksek lisans eğitimlerine sınırlama getiriliyor. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, spesifik alanlar dışında hiçbir branşta yüksek lisansı yurt dışında yaptırmayacaklarını duyurdu.

Yeni Şafak’tan Ahmet Fatih Erturan’ın haberine göre, Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) hazırladığı ‘Yükseköğretime Bakış 2018: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yurt dışına öğrenci göndermeyle ilgili olarak bir çalışma yaptıklarını ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’la paylaşacaklarını söyledi.

YENİ ROTA AVRUPA VE ORTADOĞU

Türkiye’nin ABD’ye yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 35 milyon dolar para ödediğini ifade eden Safran şu açıklamada bulundu: “Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de rasyonel bir gelişim göstermiyor. Genelde birleşik doktora yaptırıyorlar, yani yüksek lisansları ve doktorayı birleşik yaptırıyorlar. Yüksek lisansları genel anlamda son derece basit tutuyorlar. Doktorada biraz sıkıyorlar. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde ABD tercih sebebini de araştırdık, mantıklı cevap bulamadık. Dünya sıralamalarına giren ilk 100’lerde yüzlerce üniversite var. Avrupa’daki üniversitelerin kalitesini de biliyoruz. Bu üniversitelerin eğitim ücretleri yok. Dolayısıyla bundan sonra biz Türkiye’nin dış politikalarında takip ettiği enlem ve boylam doğrultusunda öğrencilerimizi Avrupa ve Uzakdoğu’ya yönlendireceğiz. Bu hem ekonomi kaynaklı hem de çocuklarımızın belki kültürel anlamda da kendilerini kendisi gibi olabilme ve kalabilme noktalarında da daha faydalı olacağına inanıyorum.”

Spesifik branşlar dışında hiçbir branşta yüksek lisansı yurt dışında yaptırmayacaklarını belirten Safran “Türkiye’nin parasını dışarıya harcayacak durumu yok. Şu anda halihazırda üniversitelerimizde yüksek lisans olarak açılmamış programlar var. Bundan sonra öğrencimizi yüksek lisans için eğitimdi, işletmeydi, iletişimdi, öğretmenlikti, mühendislikti hiçbiri için yurt dışına göndermeyeceğiz. Bu öğrencilerimiz en iyi üniversitelerimize gidecekler yüksek lisansını yapacaklar, ondan sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık olarak kazancımız sadece Amerika için söylüyorum 20 milyon dolar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.