Yeni vergi kalemi geliyor: Araç sahiplerinden 'Yol ve Trafik Payı' alınacak

Yeni vergi kalemi geliyor: Araç sahiplerinden 'Yol ve Trafik Payı' alınacak

Ak Parti'nin hazırladığı yerel yönetim taslağında yeni bir vergi getirilmek istendiği öne sürüldü. Taslağa göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yüzde 10’u kadar 'Yol ve Trafik Katkı Payı' alınacak.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü yerel yönetim taslağında, belediyelerin gelirlerinin artırılması için “Yol ve Trafik Payı” adı altında aracı olanlara yeni bir vergi getirilmesi öngörülüyor. 

Buna göre vatandaşlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yüzde 10’u kadar “Yol ve Trafik Katkı Payı” alınacak.

Bu pay, MTV ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tahsil edilecek. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 1’e kadar indirmeye ve iki katına kadar çıkarmaya yetkili olacak. 

Büyükşehirlerde toplanan bu paylar havuza alınarak yüzde 40’ı büyükşehir belediyelerine gönderilecek. Kalan yüzde 60’lık pay büyükşehilerdeki ilçe belediyelerine aktarılacak.

Tasarıya göre konutlara ait çevre vergisinde büyükşehir ve diğer yerler ayrımı kaldırılırken, verginin su tüketim miktarı esas alınmak üzere metreküp başına en az 17 kuruş en fazla 47 kuruşa çıkarılması öngörüldü. 

Bu tutarı yine Cumhurbaşkanı yarı yarıya kadar indirmeye ya da iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Tasarıya göre, 65 yaş üzeri vatandaşların toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmasına mesai saati başlangıç ve bitişiyle sınırlı olmak üzere saat düzenlemesi yapılabilecek.

Tasarıda ayrıca ayrıca eski büyükşehir ve il belediye başkanlarına yeşil pasaport verilmesi, büyükşehir belediyesi genel sekreteri ve yardımcılarının atanmasına yeni kriterler getirilmesi de öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.