Yeni KHK'da kış lastiği ve özel kanallar da var!

Yeni KHK'da kış lastiği ve özel kanallar da var!

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak tarihli toplantısında alınan kararlar doğrultusunda hazırlandığı belirtilen yeni KHK Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan 9 Şubat tarihli sayısında yayınlandı.

TMSF'ye el koyduğu şirketi tasfiye yerine satış yetkisi veren, özel televizyon kanallarını seçim yasakları kapsamı dışına çıkaran, kapatılan radyo ve televizyonların yayın ve frekans haklarını düzenleyen, Ulaştırma Bakanlığı'na ait bazı işlemlerin valiliklere devrini içeren yeni bir KHK yayınlandı.

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak tarihli toplantısında alınan kararlar doğrultusunda hazırlandığı belirtilen yeni KHK Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan 9 Şubat tarihli sayısında yayınlandı. 687 sayılı Kararname ile seçim ve referandum dönemlerinde özel kanallar seçim yasakları kapsamından çıkarıldı, TMSF’ye el koyduğu şirketlere satma hakkı verildi. Kararname ile getirilen düzenlemeler şöyle:

KAYYIMDA TASFİYE SÜRECİNE TMSF DÜZENLEMESİ: Kayyım atanmasına karar verilip kayyımlık yetkisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılan şirketler, ortaklık payları ve varlıkların Terörle Mücadele Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı müsaderesine karar verilmesi halinde müsadere kararı; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından satış ve tasfiye edilmesi suretiyle yerine getirilecek. Satış ve tasfiye sürecinde şirket, ortaklık payları ve varlıkların yönetiminin atanan yöneticiler tarafından yürütülmesine devam edilecek. Satış veya tasfiyeden elde edilen gelirler Hazine’ye irat kaydedilecek.

VALİLİKLERE İŞLEM DEVRİ: Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulması yetkisi valiliklere devredilebilecek. Düzenlenen yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 625 Türk Lirası tutarında idari para cezası verilir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecek.

Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama veya yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçu olmaktan çıkartıldı.

ÖZEL KANALLARA SEÇİMDE DENETİM YOK: Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanununda yer alan “kuran ve işleten” ibaresi “kuran ve/veya işleten” şeklinde değiştirildi.

 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 149/A maddesi yürürlükten kaldırıldı. Kapatılan özel radyo ve televizyonların; sahip oldukları yayın lisansları, yayın hakları, frekans ve kanal kullanımı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu nezdindeki benzeri izinleri Maliye Bakanlığının bu yöndeki talebi üzerine, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.