Yeni Ekonomi Programı açıklandı

Yeni Ekonomi Programı açıklandı

Ekonomide üç yıllık yol haritası olan Yeni Ekonomi Programı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı.

Ekonomide 2019-2021 yıllarını kapsayacak ilk Yeni Ekonomi Programı (YEP) bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde açıklanıyor.YEP’i üç ana temel üzerine oturttuklarını belirten Albayrak, bunları dengelenme, disiplin ve değişim olarak sıraladı.Albayrak, 3 yıllık ekonomi planına ilişkin özetle şunları söyledi:

BÜYÜME HEDEFLERİ DÜŞÜRÜLDÜ: Ekonomik yaptırımların siyasi olarak hedef alınan dönemden geçiyoruz. 10 Ağustos’ta da böyle bir dönemden geçtik. Milletimizden aldığımız yetkiyle bu güçlü programı hayata geçireceğiz. Tedbirleri hep beraber hayata geçireceğiz. Ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını biliyoruz. İşte Yeni Ekonomi Programı’nın da bunları içeren bir program olduğunu söylemeliyiz. 3 ana temel üzerine; dengelenme, disiplin ve değişim sürecinden oluşturduk. Daha sürdürülebilir modele geçmeden önce 2019-2020 dönemindeki yol haritamız olacak. Büyüme hedefi 2018 için yüzde 3,8’e çekildi. Büyüme 2019’da yüzde 2.3 üzerinde gerçekleşecek. 2020 büyüme tahmini ise yüzde 3,5. Büyümeyi sağlıklı bir çizgiye oluşturacağız. 2021’den itibaren yüzde 5 büyümeyi sağlayarak sürdürülebilir kılmak temel amacımız.

ENFLASYONDA HEDEF YÜZDE 6: Bütün bunların sonucundan kademeli bir  gayri safi yurt içi hasıla artışını göreceğiz. Büyüme ve sürdürülebilir sağlıklı bir çalışma göreceğiz. Programımızı 5 temel hedefler üzerine kurduk. Desteğe ve koordinasyona ihtiyacımız var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma hayata geçirilecek. Çok yakında kamuoyu ile paylaşacağımız enflasyonla mücadeleyi hayata geçireceğiz. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar yakından izlenerek mücadele edeceğiz. Birçok aksiyonla enflasyonla mücadele ederek 2021 yılında yüzde 6’ya çekeceğiz

BAŞLAMAMIŞ PROJELER ASKIDA: Enflasyon sonrası kamu maliyesiyle ilgileneceğiz. Sadece 2019’da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.

VERGİ İNDİRİMLERİ KALDIRILACAK: Kayıt dışıyı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapacağız. İndirimleri kademeli olarak kaldıracağız. 2019’da 76 kamu kaynağı hayata geçirilecek.

CARİ AÇIK: Cari açıkta yeni uygulamalarımız devreye alınarak temmuz-ağustos’ta görmeye başladığımız süreç devam edecek. Mücadele vereceğimiz 2 temel alan daha var. Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz cari açık büyük bir anlam ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.