Yemen barış görüşmeleri İsveç’te başladı

Yemen barış görüşmeleri İsveç’te başladı

Yemen’de savaşan tarafların temsilcileri İsveç’te yıllar sonra ilk kez aynı odada buluştu. Yemen’de üç yıldır süren savaşı sona erdirmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) destekli barış görüşmeleri İsveç’in Rimbo kentinde başladı.

Hem büyük umutlar hem de derin şüphelerin birarada dile getirildiği görüşmeler olumlu bir haberle açıldı. BM temsilcisi, tarafların güven inşası yolunda ilk adım olarak tutuklu değişimi üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, iki tarafın da çatışmaları yatıştırma konusunda ciddi olduğunun işaretlerini verdiğini söyledi ve Arap dünyanının en yoksul ülkesi, dev boyutta insani acılara sahne olan Yemen’deki şiddeti daha da azaltmak için çaba göstermeye çağırdı.

Görüşmelerin gelecekte bir barış anlaşması konusunda yapılacak “müzakerelerin çerçevesini” oluşturmayı amaçladığını belirten Griffiths, gelecek günlerin çok önemli olduğunu vurguladı ve taraflara “barış mesajını yaymak için iyi niyetle çalışmaları” çağrısında bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths Martin Griffiths
BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths Martin Griffiths
Griffiths, “Ayrıca, tutukların, gözaltındakilerin, kayıpların, zorla gözaltına alınanların ve ev hapsinde tutulanların değişimi konusunda bir anlaşmaya varıldığını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Bu anlaşma, binlerce ailenin yeniden kavuşmasını sağlayacak ve her iki heyetin çok etkili ve aktif çalışmalarının ürünü” diye konuştu.

Yemen’deki çatışmalar, dünyanın en kötü insani krizine ve en az 10 bin hayata mal oldu. Yemen’in uluslararası alanda tanınan, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından desteklenen hükümetiyle, İran bağlantılı Husiler olarak bililen Şii isyancılar üç yıldır savaşıyor.

BM yetkilileri, görüşmelerde siyasi çözüm yolunda çok hızlı bir ilerleme beklemediklerini ancak Yemen’in giderek kötüleşen insani kriziyle başa çıkmaya yardımcı olabilecek en azından küçük adımlar atılmasını umduklarını kaydediyor.

 

Griffiths görüşmelerde, tutuklu değişimi, isyancıların kontrolundaki topraklarda memurlara ödeme yapılması merkez bankasına yönelik fonların serbest bırakılması, liman kenti Hodeyda’nın BM’ye olası teslimi ve başkent Sana’da kuşatma altındaki havaalanının yardımların dağıtılması için yeniden açılması gibi konuların masaya yatırılacağını söyledi.

BM temsilcisi, “Gelecek günlerde işbirliğini geliştirecek ve acıları hafifletecek belirli konularda çözümler bulabileceğimize de inanıyorum” ifadesini kullandı.

Görüşmelere ev sahipliği yapan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom da. Yemen’deki savaşan taraflara “gelecek sizin elinizde” mesajını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.