Yargıtay, Yüksekdağ'ın HDP üyeliğini düşürdü

Yargıtay, Yüksekdağ'ın HDP üyeliğini düşürdü

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'li Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliğini düşürdü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’ndan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili imzasıyla HDP’ye yapılan tebligatta, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydına ilişkin bilgilerin Yargıtay’ın sicil kayıtlarından düşürüldüğü bildirildi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), “Bu işlemle birlikte yargılama aşamasında, tutuklamada ve milletvekilliğinin düşürülmesinde yapılan hukuksuzluklara bir yenisi daha eklenmiştir” açıklamasında bulunarak, karara tepki gösterdi.

‘YETKİSİ YOK’

HDP MYK açıklamasında, başsavcılığın re’sen üyelik düşürme yetkisi bulunmadığı belirtilerek, bu nedenle partilerin kendi hukukunu işleterek gerekli işlemleri yerine getirdiğine vurgu yapıldı. “Nitekim daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu tarafından siyasi partilere gönderilen bu konuya ilişkin yazılarda, yönetim kurulu üyeliği gibi çeşitli kademelere seçilen kişiler hakkında bir kesin hükmün varlığı partiye bildirilmekte, gereğinin yapılması ve sonucun bildirilmesi rica edilmektedir” görüşüne yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu yapılan hukuk dışı uygulama kabul edilebilir değildir. Bir hukuk kurumunun hukuk dışı bu davranışı aslında Türkiye’de yargının geldiği ‘tuz koktu’ durumunun en bariz işaretlerinden birisidir. Üst yargı kurumları da ne yazık ki tamamen siyasi iktidarın baskı ve uygulama aracı haline dönüşmüştür. Cübbelere ilikler açılmış, siyasi iktidarın önünde cübbeler iliklenmiştir.”

HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILACAK

Açıklamada ayrıca, siyasi parti faaliyetlerini düzenleyen anayasanın 67’nci, Siyasi Partiler Kanunu’un 78. ve devam maddeleri ile Yargıtay’ın 27/4. maddesi ve Yargıtay İç Yönetmeliği’nin iç görevleri düzenleyen 35. maddesine atıf yapılarak, “Bu konuda hukuki işlemleri başlatacağımızı, hem iç hem de uluslararası hukuk alanında gerekli başvuruları yapacağımızı, hukuk dışı bu kararı alan ve uygulayanları en ağır biçimde kınadığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” bilgisi verildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.