Vergi gelirinin yüzde 9'unu zenginden, yüzde 63'ünü yoksuldan topladınız

Vergi gelirinin yüzde 9'unu zenginden, yüzde 63'ünü yoksuldan topladınız

Bütçe oylamasında ret oyu vereceğini açıklayan İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, “Bütçede dev şirketlerden, bankalardan kurumlar vergisi olarak topladığınız bütün verginin yüzde 9,6'sını aldınız ama dolaylı vergilerle yoksuldan yüzde 63'lük bir pay al

TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde konuşan Bağımsız İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, bütçeye karşı ret oyu kullanacağını söyledi.

Vergi sistemini eleştiren İslam, “Siz bu bütçede dev şirketlerden, bankalardan, holdinglerden kurumlar vergisi olarak topladığınız bütün verginin yüzde 9,6'sını aldınız, yüzde 10'unu bile almadınız, barajı bile geçemediniz ama bütün dolaylı vergilerle yoksuldan, açlık sınırının altında yaşayan insanlardan yüzde 63'lük bir pay alıyorsunuz. İşte sadece bu gerekçeyle oyum ret olacak, sadece bu gerekçeyle” dedi.

'OHAL KOMİSYONU'NDAN 3 SENEDİR YANIT ALAMADIM'

KHK ile görevlerinden ihraç edilenlerin itirazlarını görüşmek için kurulan OHAL İnceleme Komisyonu'nu Anayasa'ya aykırı olarak nitelendiren İslam şunları söyledi:

“Ben bir KHK'liyim, beni 7 Şubat 2017'de işimden attınız, eylülde müracaat ettim, üç sene üç ay geçti ama OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'ndan hâlen bir cevap alamadım. Yeni seçildiğimiz dönemi hatırlayın, ilk burada bütçe yaptığımızda ne dediler: 'Bir yıllık işimiz kaldı.' Bakın, onun üzerinden bir sene daha geçti, verdikleri sözün üzerinden bir sene daha geçti. Nedir OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu? Yargı ile bizim aramıza yani anayasal hakkımız ile aramıza engel koyan, bizim yargılanmamızı engelleyen bir mekanizmadır, sadece bir oyalama taktiğidir. O yüzden, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, Anayasa'ya da aykırı bir kurumdur. Ben sizin yerinizden olsam bunu lağvederdim ve bütün KHK'lilerin önüne mahkeme kapısını açmış olurdum.”

'BU İÇ TÜZÜK ADİL Mİ?'

TBMM'de grubu olmayan partilerin vekilleri ile bağımsız milletvekillerine yeterli hak tanınmadığını belirten Cihangir İslam, TBMM İç Tüzüğü'nde değişiklik yapılmasını önerdi.

İslam, “İç Tüzük'e göre grubu olmayan bir milletvekilinin veya bağımsız bir milletvekilinin yemin etmek dışında şu Meclis'te hiçbir konuşma yapmadan, şu kürsüye gelmeden süresini tamamlayıp evine dönmesi mümkün. Bu adil mi? Sizin içinize siniyor mu?” diye konuştu.

 

'SİZ MACHİAVELLİ'Yİ TAKİP EDİYORSUNUZ, BEN MEDİNE SÖZLEŞMESİ'Nİ'

Bir anayasa çalışması hazırladığını dile getiren İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:

“14 sayfalık, aslında, hem Cumhurbaşkanlığı sistemi hem Anayasa, toplum sözleşmesi, bu konularda hazırlık yaptım. Bunu parça parça size aktaracağım, aktarmaya çalışacağım, başka şansım yok fakat Sayın Akbaşoğlu, odamda buna hazırlanırken ve seyrederken, Anayasa Toplantısı'ndan bahsetti. Sayın Akbaşoğlu, nereye davet edilirsem, hangi istişareye davet edilirsem giderim. Niçin biliyor musunuz? Çünkü Hazreti Peygamber'in Medine'de uyguladığı yöntemi uygularım; davet edildiğim her yere giderim, kendi kimliğimle konuşurum ve bir toplumu birbirini ezmeden, birbirinin ayağına basmadan, bir sözleşme üzerinden, nasıl yaşanacağının projesi üzerinde veya bunun hayalleri üzerinde çalışırım. Aramızdaki fark şu: Siz Machiavelli'yi takip ediyorsunuz, ben Medine Sözleşmesi'ni.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.