Venüs'te hayat tartışmaları: Rus gezegeni

Venüs'te hayat tartışmaları: Rus gezegeni

Venüs'te hayat ihtimalini gündeme getirecek fosfin gazı keşfinin ardından Rusya devlet uzay ajansının başkanı "Venüs'ün Rus gezegeni olduğunu, araştırmalarını ilerleteceklerini" söylerken, orada yaşam olamayacağını belirtti.

Rusya'nın devlet uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin, Salı günü yaptığı açıklamada, güneşten gelen ikinci gezegende yaşam olabileceğini öne süren yeni araştırmanın ardından, Venüs'ün "Rus gezegeni" olduğunu söyledi.

Pazartesi günü Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırma, İngiltereli ve Amerikalı bilim insanlarının Venüs bulutlarındaki fosfin gazı keşfini detaylandırıyor ve dünya dışı yaşam da dahil olmak üzere kökenine ilişkin olası teorileri ortaya koyuyor.

HeliRussia sergisinde konuşan Roscosmos başkanı Dmitry Rogozin, Rusyalı bilim insanlarının yaptığı önceki araştırmanın gezegenin yaşama elverişsiz olduğunu gösterdiğini söyledi.

Rogozin, "Ülkemiz Venüs'e başarıyla inen ilk ve tek ülkeydi" dedi ve ekledi: 

"[Rus] uzay aracı gezegen hakkında bilgi topladı - orası cehennem gibi."

Roscosmos ayrıca Salı günü, "geniş uluslararası işbirliğini kapsamadan" Venüs'e bağımsız bir Rus seferi başlatma planlarını duyurdu.

Sefer, Amerika Birleşik Devletleri ile işbirliği içinde yürütülen daha önce planlanan Venera-D görevine ek olarak gerçekleştirilecek.

Çalışmanın Pazartesi günü yayınlanmasının ardından, Rusyalı milyarder Yuri Milner tarafından finanse edilen Çığır Açan Girişimler programı, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Sara Seager liderliğindeki Venüs bulutlarında "ilkel yaşam olasılığına ilişkin" bir çalışmayı finanse edeceğini duyurdu.

Cardiff Üniversitesi (İngiltere) ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (ABD) bilim insanları, Venüs gezegeninin atmosferinde olası yaşam belirtisine işaret eden biyolojik kökenli olabilecek fosfin maddesi keşfetti.

Renksiz ve çok zehirli bir gaz olan fosfin, Dünya'da oksijene ihtiyaç duymayan anaerobik mikroorganizmalar tarafından üretiliyor.

Geçen yıl Güneş dışı gezegenlerin atmosferlerinde fosfin arayışı, olası bir yaşama işaret edebilecek bir çalışma olarak önerilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.