Varlık Fonu Cumhurbaşkanlığına bağlandı

Varlık Fonu Cumhurbaşkanlığına bağlandı

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketince yönetilmek üzere 2016’da kurulan Varlık Fonu, bugünkü kararnameyle Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Varlık Fonu Başkanvekili oldu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan 162 ve 163 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Türkiye Varlık Fonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlandı.

Tam adı “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Yapısına ve İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” olan 162 sayılı kararname ile fonun yapısı değiştirildi kanuna "şirketin yönetim kurulu başkanı cumhurbaşkanıdır" ibaresi eklendi. 

163 sayılı “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Yönetim Kurulunun Listede Belirtilen Başkan Vekili ve Üyelerden Oluşmasına ve Genel Müdürlüğe Zafer Sönmez’in Atanması Hakkında Karar” ile de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Varlık Fonu Başkanvekili oldu.

Yönetim Kurulu Üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe de Zafer Sönmez atandı.

TIKLAYIN - Türkiye Varlık Fonu Kuruldu, Peki Ya Etkileri?

Varlık Fonu nedir?
Türkiye Varlık Fonu yasa tasarını 2 Ağustos 2016 günü Meclis'e sunuldu; 20 Ağustos günü yasalaştı, 26 Ağustos günü "Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" adıyla Resmi Gazetede yayınlandı.

Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olanak duyurulmuştu. Ancak vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon'un kuruluşunu sağlayan Meclis’ten AKP’nin oylarıyla geçti.

Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti.

Varlık Fonu'na devredilen 11 kamu şirketi şöyle: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.