Vanlı Doğaseverlerden Keşiş Gölüne çıkartma

Van’da yeni tip koronavirüs nedeniyle uzun süredir evlerine kapanan doğaseverler tarihi Keşiş Gölü’ne tur düzenledi.

HABER SIDDIK GÜLER - VAN

Van Merkezli Vadi Doğa Sporları Kulübü öncülüğünde bir araya gelen doğa yürüyüşçüleri, Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlama sürecinde 2 bin 700 yıl önce Urartularca yapılan Keşiş Gölü Yapay Gölüne çıkartma yaptı. 

8.jpg

Gürpınar ilçesi sınırlarındaki Kuh, Erek be Kazan Dağlarının zirve noktasında yer alan Keşiş Gölü, 2 bin 550 metrelik zirvesi ve yaklaşık 20 milyon metre küp su depolama alanı ile antik bir baraj gölü özelliğine sahiptir. Urartu Kralı II. Rusa tarafından Milattan Önce 685 -645 yılları arasında yapılan ve çağının mühendislik şaheseri olan Keşiş Gölü tarihin ilk sulama sistemi olarak kuruldu. 

7.jpg

Bahar aylarında doğal güzelliği ile büyüleyen, Keşiş Gölü diğer adı ile Turna Gölü çok sayıda kuş türü, bitki ve çiçek çeşidine ev sahipliği yapıyor. 

Göl aynı zaman da çok fazla sayıda su kuşunun da yaşama ve üreme alanı olarak biliniyor.
Van’da 2012 yılanda kurulan Vadi Doğa Sporları Kulübü öncülüğünde bölgeye gelen doğa tutkunları göl ve çevresindeki eşsiz manzara eşliğinde gönüllerince eğlendiler.

Gölün büyüleyici manzarası karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen doğa tutkunu hemşire Elif Türkan, doğa ile baş başa güzel bir gün geçirdiklerini söyledi ve duygularını şu şekilde ifade etti: 

9.jpg

“Doğa ile baş başa huzurlu ve birbirinden güzel çiçeklerle iç içe çok güzel bir gün geçirdik. Yeşilliğin, mor ve sarıçiçeklerin içerisinde adeta kaybolduk. Herkese buraya gelmeyi ve bu güzellikleri yaşamalarını tavsiye ediyorum”

Hemşire Gizem Ay ise Vadi Doğa Sporları Kulübü ile beraber geziye katıldığını belirterek, “Bu gezi vesilesi ile yeni insanlarla tanıştık. Çok güzel bir etkinlik oldu” diye konuştu. 
Geziye katılan İş İnsanı Muhsin Fırat ise gölün tarihi ve doğal zenginliğine dikkat çekti. 
Pandemi döneminde doğaya ne kadar ihtiyaç duyulduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirten Fırat, “Pandemi döneminde dört duvar arasında yaşamak zorunda kalan insanoğlu, doğanın ne kadar muhteşem olduğunu, insana ruh ve can veren ne kadar büyük bir güç olduğunu bir kez daha gördü. Bu nedenle doğayı korumalıyız” dedi. 

4.jpg

Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez ise özellikle Pandemi döneminde insanların ruhsal ve fiziksel olarak çok zor bir dönem geçirdiklerini belirtti. 
Dönmez duygularını şu şekilde ifade etti: 

“Kovit 19 Pandemisi döneminde insanlar evlerinde adeta hapis hayatı yaşamaya başladı. Kısıtlamalar bitince de insanların kendilerini doğaya atma isteklerin de bir artış oldu. Bu nedenle bizde yaklaşık 135 kişilik bir grupla bu gün Keşiş Gölünde bulunuyoruz. Unutulmamalı ki doğanın insana ihtiyacı yok, insanın doğaya ihtiyacı var! Bu nedenle elimizden geldiğince doğayı korumaya yardımcı olmalıyız”

5.jpg

6.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.