Van’da pandemiden sonra ilk konserde Dengbej Divanı kuruldu

Pandemi kısıtlamalarından sonra kentte ilk açık hava etkinliği olarak dengbejler divanı kuruldu. Anka Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte Kürt destanı Zembilfiroş hikayesi konu alındı.

Dengbejler divanını geleneksel hale getirdiklerini dile getiren Anka Kültür Merkezi yöneticisi Necdet Bayat, Dengbej etkinliğine gençlerin yoğun ilgi göstermesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti. Bayat, “Biz Kültür merkezi olarak bu yıl 4’si olarak dengbej dinletisini yaptık. Aslında geleneksel hale getirdik. Ancak Pandemiden dolayı uzun süre etkinlik yapamadık. Çalışmalarımızın büyük bölümüne ara vermiştik. Yasaklamaların kalkmasıyla birlikte bizde insanlar bir nefes alsın diye böyle bir etkinlik düzenledik. Gösterilen ilgi bizi çok mutlu etti.

Düzenlenen etkinliğe en büyük talep ise gençlerden geldi.  Gençlerin yoğun ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Bayat şunlara dikkat çekti: “Bu gece bizi en fazla mutlu eden gençlerin etkinliğe yoğun ilgi göstermesidir. Biliyorsunuz dengbej denilince akla genelde yaşlı kesim geliyor. Oysa bu etkinlikte görüldü ki gençlerde artık Kürt tarihinde önemli bir yer alan dengbej dinletisine de büyük bir ilgi gösteriyor.”

Anka Kültür ve Sanat Merkezi’nin  bahçesinde düzenlenen etkinliği ünlü dengbej İsmail Seyranoğlu ile Pervin Kaplan dile getirdiği klamlaların yanı sıra çirokbej Mam Eziz’de Zembilfiroj destanı hikayesini anlattı.

Kültür Sanat alanında yapılan eğitimlerin yanı sıra farklı çalışmalarla da sürekli gündemde olan Anka Kültür 35 kişilik koro ile Kürtçe, Türkçe, Zazaca, Arapça, Azerice, İbranice, Lazca, Soranice, Ermenice, Süryanice, Çerkezce, Beloci, Kelvori, Şimali, Cinobi, Rusça ve Farsça’nın da aralarında bulunduğu 20 dilde şarkılar seslendirdiğini  etkinliklerle başta olmak üzere önemli çalışmalara imza atıyor. (Gazete Aktüel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.