Van ve Tunceli Barolarından Demirtaş açıklaması

Van ve Tunceli Barolarından Demirtaş açıklaması

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ilişkin AİHM tarafından verilen kararla ilgili Van ve Tunceli barolarından yapılan açıklamada, "Türkiye kararı derhal uygulamalıdır" denildi.

Van Barosu'ndan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması kararına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

"Demirtaş/Türkiye kararı derhal uygulanmalıdır" başlıklı Baronun açıklamasında "AİHM 20.11.2018 tarihinde açıkladığı Demirtaş/Türkiye kararında sözleşmenin 5., 18. Ve Ek 1 nolu protokolün 3. maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etmiştir. Kararda Demirtaş'ın tutukluluk durumuna ayrıca vurgu yapılmış ve tutukluluğun derhal sonlandırılmasına karar verilmiştir. İç hukuk ve tarafı olduğumuz uluslararası mevzuat gereğince kararın derhal uygulanması gerekmektedir" denildi.

Türkiye'nin ilk defa 18. maddeden mahkum edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Kararın Türkiye'yi bağlamadığına" dair açıklamaların kararın haklılığını bir kez daha ortaya koyduğu savunuldu. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu ihlal kararının uygulanmayacağına dair açıklamalar, kararın kendisinden daha çok vahim sonuçlar doğurabileceğinden açıklamaları endişeyle takip ediyoruz. Yürütme ve iktidar tarafından her ne kadar kararın bağlayıcı olmadığı dolayısıyla uygulanmayacağı dile getirilmekte ise de bu konuda karar verme yetkisi yalnızca bağımsız Mahkemelere aittir. Bu yöndeki açıklamaların ceza kanunumuzda suç olarak düzenlenen yargıya müdahale niteliğinde olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Mahkemeler tarafından söz konusu AİHM kararı iyi okunmalıdır. Demirtaş gibi benzer gerekçelerle tutuklu yargılananlar açısından kararın emsal teşkil ettiği ve aynı başvurularda ihlal kararlarının çıkacağından kuşku yoktur. Türkiye aleyhine 18. Maddeden bir daha aleyhe karar çıkmaması için iç hukukun ulusal mevzuata ve uluslararası sözleşmelere uygun kararlar vermesi gerekmektedir. Demokratik sistemi tehdit eden ve demokrasi için çok ciddi sorun teşkil eden tutukluluk kararının derhal kaldırılarak Demirtaş'ın tahliyesine karar verilmesi gerektiğini, aksi durumun Türkiye için uluslararası arenada telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını kamuoyuna saygıyla arz ederiz" dedi.

TUNCELİ BAROSU: DERHAL BIRAKILMALI

Tuceli Barosu'ndan yapılan açıklamada ise “AİHM özet olarak, ‘ulusal yargı organlarının muhalefet lideri olan başvurucuya, diğer HDP’li vekillere ve seçilmiş belediye başkanlarına sert davranıldığı, bu nedenle tehdit altında olan yalnızca başvurucunun bireysel hak ve özgürlükleri değil tüm demokratik sistemin kendisidir’ şeklinde bir tespit yapmıştır. Mahkeme devamla; başvurucu hakkındaki hak kısıtlamalarının birincil amacının çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlandırmak olduğunu belirterek, sözleşmenin 18. maddesinin ihlal edildiğini belirtmiştir” denildi.

Açıklamada, AİHM’in verdiği karar kapsamında Demirtaş şahsında tutuklu diğer seçilmişlerin de derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.