Van Gölü'nde kirlilik tehdidi

Van Gölü'nde kirlilik tehdidi

 Her yıl daha fazla kirlenen Van Gölü'nün temizlenmesine ilişkin şu ana kadar kalıcı çözümler getirilmedi. Belediyelerin göl kıyısında günlük 8-10 ton çöp toplaması, kirliliğin geldiği boyutu ortaya koyuyor. 

Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan 3 bin 713 kilometrekarelik yüzölçümü bulunan Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistem barındırıyor. Tuzlu ve sodalı suları bulunan Van Gölü, ortalama olarak denizden yüksekliği bin 646 metre. 451 metre derinliğe kadar ulaşan Van Gölü, üzerinde Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adasını barındırıyor. Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma özelliğini barındıran Van Gölü’nün etrafı da karadan 430 kilometre civarında.
 
Van Gölü'ndeki kirlilik her geçen gün artarken, özellikle yaz aylarında göl kıyısında görülen çöp yığınlarına kalıcı bir çözüm getirilemiyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Van Gölü ile ilgili belediyelerin yaptığı çalışmalar artsa da göl kirliliğinin kökten çözümüne ilişkin henüz ciddi bir yol alınmış değil. Van Gölü'ne çok sayıda dere akarken, bu derelere atılan çöpler ise göle ulaşarak büyük bir kirliliğe neden oluyor. 
 
Van Gölü kıyısındaki kirliliğe ilişkin konuşan İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şeref Sayın, göl kıyısında günde 8 ile 12 ton arasında çöp topladıklarını söylüyor. İpekyolu Belediyesi olarak halkın ve doğanın sağlığını korumak için ciddi emekler sarf ettiklerini sözlerine ekleyen Sayın, bu kapsamda belediye sınırlarında oluşan 350 ton çöp toplamına başladıklarını söyleyerek, ciddi bir katı atık sorununun da söz konusu olduğunu belirtti. Sayın, "Bu kapsamda ekiplerimizle beraber rutin olarak sahil temizliğimizi gerçekleştiriyoruz. Her çalışmamızda 8-12 ton arasında çöp toplama gerçekleştiriyoruz. Arkadaşlar bu kapsamda ciddi çabalar sarf ediyor” diye konuştu. 
 
Göl kirliliğine ilişkin kalıcı çözümlerin getirilmesi gerektiğini ifade eden Sayın, "Van'da Katı Atık Entegre Tesisi’nin acilen devreye girmesi gerekiyor. Yine kanalizasyonunun göle akmaması için Van İli Atık Su Arıtma Tesisi'nin de bir an önce devreye girmesi lazım. Bunlar olmadan kirlilik önlenemeyecek bir duruma gelecek. Bunun için yeni bir eylem planı yapmak ve kalıcı, radikal çözümler üretmemiz gerekiyor. Geri dönüşüm çalışmaları, doğaya fayda sağlayacak yeşillendirme çalışmaları, ekolojik çalışmalarla birlikte doğa için gerekli olan sorumluluğu en azından yerine getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Tüm bunların yanında halkın bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Sayın, "İnsanların doğaya sahip çıkması, doğayı kendi özü anlayışıyla sahiplenmesi ve kirletmemesi en büyük amacımızdır. Bizler de bunun için elimizden geldiğince eğitim çalışmalarımızı sürdürüp bu anlayışla en iyi şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.  
 
Van Büyükşehir Belediyesi'nin de bu hafta içerisinde "Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı"nı açıklayacağı belirtilirken, program kapsamında hafta boyunca gölün kirliliğine dikkat çekilecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.