Van Gölü çöplük alanına dönüştü

Van Gölü çöplük alanına dönüştü

Maviliği şiirlere ve kitaplara konu olan Vangölü hızla kirleniyor. Gölün çekilmesiyle birlikte sahilleri ise çöplük yığınına dönüştü.  Yaşanan tehlikeye dikkat çeken Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, kirlenmenin devam etmesi durumunda Vangölü’nün yok olacağı

Ünlü Vanlı yazar Yaşar Kemal, “Bu Diyar Baştan Başa” isimli yapıtında şöyle der: “Van Gölü, Van Gölü değil, Van Denizi. Öylesine geniş ki, denizden başkası yakışmaz. Zaten Vanlılar da deniz diyorlar; gümüş tasta bir sudur. Kenarları oya oya işlenmiş bir gümüş tas.” Sözüyle anlatılan Vangölü kirlilik riskinden sonra bu kezde iklim tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birçok noktada ciddi dereceden çekilen gölde tehlike çanları çalmaya başlandı. Göle dökülen derelerde ciddi azalmalar olurken, gölün çekildiği noktalarda ise çöp yığınları uluşmaya başladı.

Yaşanan tehlikeye dikkat çeken Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, maviliği ile insanları büyüleyen Vangölü’nün giderek bir balçığa dönüştüğünü söyledi. 

Çağdaş Haber'den Sıddık Güler'e konuşan Kalçık, Kapalı bir havuz olmasından dolayı tehlike boyutunun da artırdığını dile getirdi. Dünyada su krizi yaşandığı bir  dönemde Vangölünde yaşananların kendilerini ciddi bir şekilde kaygılandırdığını da belirten Kalçık, “Bu krizin yaşandığı bir ortamda ciddi iklim değişikliği yaşanmaktadır. Dünyada etkilenen bu kriz ülkemizi de bölgemizi etkiliyor. Mart ayı içindeyiz. Şuan önünde bulunduğumuz kirman deresi coşması gerekirken, şuan çok düşük bir devir ile akıyor. Bu bile tehlikenin boyutunu ortaya koymaktadır.

Bölgede yapılan Hidroelektrik Santrallere (HES) projelerine de dikkat çeken Ali Kalçık şunlara dikkat çekti: “Bakın kentimizde en önemli barajlardan olan Zernek ile Sarımemet Barajında ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Derelerimiz hızla kirletiliyor. Van ile özleşmiş Kanispi yine atalarımızın kemiklerin bulunduğu Zilan Deresi, tarihi Muradiye şelalesi yönleri değiştirip HES yapılıyorsa bu ciddi bir sorundur. Bu bir doğa katliamıdır.

Yaşananların başında yanlış politikalar ve enerji uygulamaları geldiğini de belirten Ali Kalçık sözlerine şöyle son verdi: “Bakın günlerde Van’da olağan üstü gelişmeler yaşanıyor. Çarpanak adasında tarihi yol gün yüzüne çıktı. Muradiye’de yüz yıl önce batan gemi ortaya çıktı. Bunlar ciddi tehlikeler. Bu kentte günde 60 bin metre küp kanalizasyon atığı Vangölüne dökülüyor. Yani büyük bir ekolojik tahribat yaşanmaktadır.  Artık bunu görüp buna göre acil önlemler almasak dönüşü olmayan yollara gireceğiz”

1-20210306132835.jpg2-20210306132835.jpg3-20210306132836.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.