Van bölgesinde arıcılık can çekişiyor

Küresel ısınmaya bağlı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da etkili olan kuraklık tarımda olduğu gibi arıcılığı da olumsuz etkiliyor. Van ve çevresinde arıcılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar dertli.

HABER / ŞENOL BALİ - VAN 

Yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki örtüsü olan Van bölgesindeki arıcılar, her yıl Türkiye'nin birçok yerine birbirinden farklı bal türleri ile genel ihtiyacı karşılarken, bu sene istenilen verim elde edilemedi.

2.jpg

Van bölgesindeki arıcılar bu yıl yağışların yetersizliği nedeniyle yaşanan kuraklığa bağlı olarak besin bulamayan arıların bal üretmediğini ve üreme yapmadığını belirtti. 

Bu yıl yaşanan kuraklık karşısında zor günler geçiren arıcılar, yeşilliğin erken aylarda tükenmesi ile, arıların yeterince doymadığını ve bu yüzden yeterli düzeyde bal üretemediğini aktardı.

4.jpg

Beslenemeyen arıların yavrulamadığını da kaydeden arıcılar, aşırı sıcaklık ve yaşanan kuraklık karşısında yeşilliğin taze ve çeşitli olduğu yaylalara gitmek istediklerini, o bölgelerde de ulaşım, su ve elektrik gibi sorunlara dikkati çekti.

Kuraklıktan kaynaklı zararlarının karşılanmasını isteyen arıcılar, pandemi etkisini sürdürdüğü bu dönemde yetkililerden destek bekliyorlar. 

3.jpg

20 yıldır arıcılıkla geçimini sağladığını söyleyen Rahim Öncül, Edremit ilçesindeki boş alanlarda kurduğu kovanlarda beslediği arıların kuraklık nedeniyle bal yapamadığına söyledi.

Arıların beslenme alanlarının hızla tükendiğine dikkat çeken Öncül, ''Eskiden Çatak ve Bahçesaray ilçelerindeki yaylalara gidiyorduk. Oralarda yol, elektrik ve su sorunu var. Şu an kovanlarımızı kentin etrafındaki yeşil meralara ve bahçelere yakın alanlarda kurmak zorunda kaldık. Geçen yıllara oranla bu sene yağışlar önemli düzeyde düştü ve bu durum bizi kötü etkiledi. Yeşil alanlar hızla kuruyor. Bir de bahar aylarında etkili olan rüzgâr arıların beslendiği polenleri uçurdu ve şu an arılar doymuyor, doymayınca ne tam kapasite bal üretiyor ne de tam olarak yavruluyorlar. Bu yönüyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz'' dedi. 

1.jpg

Bir taraftan kuraklık, bir yandan dünya genelinde yaşanan Kovid -19 salgını nedeniyle zor günler yaşadıklarını anlatan Öncül, üretime devam edebilmeleri için yetkililerden destek beklediklerini vurguladı.  

20 yılık arıcı Arif Fil ise bu yaz döneminde yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede arıcılığın tükenme noktasına geldiğini belirterek, ‘Bir yıllık emeğimiz heba oluyor’ dedi.

Daha iyi verim alabilmek için arılarını Hakkâri, Başkale ve Çatak bölgesine götürmeyi planlayan Fil, nakliye maliyetlerinden şikayetçi

Ekonomik olarak tükenme noktasına geldiklerini kaydeden Fil duygularını şu şekjilde ifade etti:

"Geçmişte arıcılık yaptım ama uzun yıllardır ara vermiştim. Ancak pandemi ile beraber işsiz kaldığım için yeniden eski işime geri dönmek zorunda kaldım. Bu süreçte de son yılların en şiddetli kuraklığını yaşıyoruz. Kış aylarında yeterli düzeyde kar yağmayınca eskiden yemyeşil olan dağlar, ovalar ve vadiler şimdiden kurumaya başladı. Çiçek, polen ve diğer canlı bitkiler sürekli olarak kendini yenilemeyince beslediğimiz arıları doyuramıyoruz. Yağmurun yağmasını umuyoruz. Zaten bir ay var sezonunun bitmesine. Şu sıralar yağmur yağmazsa belki de bir yıldır verdiğimiz emeklerin hepsi boşa gidecek. Bu yüzden destek istiyoruz''

5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.